DA BI PROŠAO PLAN NJEGOVOG ZETA: Kako je Trampova administracija zalupila vrata miru na Bliskom Istoku

Posljednje nade da će pregovori Izraelaca i Palestinaca biti obnovljeni sahranjene su nakon što je američka administracija najavila da će zatvoriti de facto palestinsku ambasadu u Sjedinjenim Državama.

U govoru u kome je kritikovao Međunarodni krivični sud, Trampov savjetnik za državnu bezbjednost Džon Bolton rekao je da će misija Palestinske oslobodilačke organizacije u Vašingtonu biti zatvorena zbog poziva Međunarodnom krivičnom sudu da istraži ponašanje Izraela na okupiranim palestinskim teritorijama.

Ovo je najnoviji u nizu agresivnih poteza kako bi se isključile sve palestinske opcije izuzev “mirovnog prijedloga” koji će predstaviti Džared Kušner, viši savjetnik za Bliski istok i zet predsjednika Donalda Trampa, piše Blumberg.

Kušner i njegov tim su obećali da će izaći iz dosadašnjih okvira i predložiti novu formulu “zasnovanu na činjenicama”. Drugim riječima, Blumberg piše da oni odbacuju postojeći okvir za mirovne pregovore koji se zasniva na pitanjima trajnog statusa – granice, naselja, bezbjezdnost, izbjeglice, Jerusalem – o kome je postignuta saglasnost još 1993. – pitanjima koja je trebalo da budu riješena putem pregovora, a ne bilo kakvom jednostranom akcijom. Uprkos tenzijama i previranjima u posljednjih 15 godina, okvir je nekako opstao.

Palestinski protest u Hebronu

Trampova administracija vodi rat protiv palestinskih interesa

Međutim, ubrzo nakon što je preuzeo dužnost, Tramp je nagovijestio novu fazu, naročito odbijajući da obnovi dugogodišnju posvećenost SAD ishodu koji podrazumijeva dvije države.

Kada je Tramp priznao Jerusalem kao prestonicu Izraela u decembru prošle godine, uporno ponavljajući da je pitanje “skinuto s dnevnog reda”, postojeći okvir pregovora se raspao. Od tada, administracija neumorno “vodi rat protiv palestinskih interesa i aktuelnog shvatanja mirovnog procesa”, navodi Blumberg.

Kušner se zalaže za ukidanje legalnog izbjegličkog statusa gotovo svih palestinskih izbjeglica. Bijela kuća je zatražila ukidanje američke pomoći agenciji UN-a koja isporučuje humanitarnu pomoć za pet miliona palestinskih izbjeglica, a čini se i da je čvrsto riješila da potpuno ukine tu organizaciju.

Skresao fondove za Palestinu

Nedavno je Trampova administracija skresala i zamrzla finansiranje humanitarnih i obrazovnih projekata na okupiranoj Zapadnoj obali i palestinskih bolnica u okupiranom Istočnom Jerusalemu. Mediji su prenijeli da je Tramp izjavio da je svrha takvih mjera da se izvrši dodatni pritisak na Palestince da postignu sporazum sa Izraelom.

– Rekao sam im, nećemo vam platiti sve dok ne sklopite sporazum. Ako ne postignemo sporazum, nećemo plaćati – rekao je grupi jevrejskih lidera, prenosi “Harec”.

Kušner je nagovestio da Palestinci mogu prvenstveno da se nadaju ekonomskim podsticajima i benefitima, a ne političkoj slobodi i nacionalnoj nezavisnosti.

Čovjek za Bliski istok američke administracije, Kušner, u junu je išao u mirovnu misiju u tom regionu. Iako je najavljeno da će ubrzo biti objavljen plan za Bliski istok, te informacije se još uvek drže u tajnosti i očekuje se da će biti objavljene na jesen. Glavni autori mirovnog plana za Bliski istok su upravo Kušner i specijalni izaslanik za međunarodne pregovore Džejson Grinblat.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj