TEMA RAZGOVORA SIRIJSKA KRIZA: Kremlj potvrdio susret Putina i Erdogana

Kremlj je danas potvrdio da se priprema susret ruskog predsjednika Vladimira Putina i njegovog turskog kolege Redžepa Tajipa Erdoana u ponedeljak u crnomorskom gradu Sočiju.

“Taj susret je moguć i priprema se”, izjavio je novinarima portprol Kremlja Dmitrij Peskov, prenio je Rojters.

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu izjavio je ranije danas da će Erdogan i Putin razgovarati o krizi u Siriji u ponedeljak.

Turska poslala konvoje vojske u Idlib

Turska je poslala konvoje vojske kako bi pojačala svoje vojno prisustvo u sirijskoj pokrajini Idlib, jedinom preostalom uporištupobunjenika u državi.

Turska novinska agencija “Anadolija” prenijela je izjave turskog ministra koji je upozorio da bi vojna operacija uvukla region u stanje humanitarne katastrofe.

“Radimo sa Rusijom, Iranom i drugim saveznicima, kako bismo donijeli mir i stabilnost i zaustavili humanitarnu tragediju”, rekao je Akar.

Posmatračka grupa “Centralna stanica za tursku intervenciju” snimila je turska oklopna vozila i tenkove koji se kreću pored puta u Idlibu.

Ankara još uvijek nije prokomentarisala izvještaje o raspoređivanju vojske u Idlibu.

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan objavio je u utorak, 11. septembra, članak u “Vol strit žurnalu”, u kojem navodi da će “čitav svijet biti odgovoran ukoliko se ne zaustavi ofanziva na Idlib i time spriječi humanitarna katastrofa, koja je neizbježna nakon ofanzive”.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj