TRAMP SATJERAN U ĆOŠAK? I njegov šef izborne kampanje spreman “propjevati”!

Paul Manafort, bivši šef predizborne kampanje predsjednika SAD-a Donalda Trampa pristao je, po sudskim dokumentima, priznati krivicu za dvije tačke optužnice u okviru dogovora s posebnim istražiteljem Robertom Muellerom što će biti novi udarac Trampu u dugoj istrazi o ruskom upletanju u američke izbore.

U okviru dogovora 69-godišnji Manfort će se obavezati da surađuje u Muellerovoj istrazi o ulozi Rusije u predsjedničkim izborima 2016. i tome je li Trampova kampanja bila u dosluhu s Rusima na tim izborima.

Manafort će priznati krivicu po jednoj tački optužnice za urotu protiv SAD-a i jednoj za urotu radi ometanja pravde, po dokumentima suda u Washingtonu. U novom sudskom podnesku dodato je pet novih tačaka optužnice. Sud u Virginiji je Manaforta prošlog mjeseca osudio za bankarske i porezne prevare.

Manafortova odluka biće novi, težak udarac Trampu koji je prošlog mjeseca svog bivšeg pomoćnika pohvalio zato što nije sklopio dogovor s tužiteljima, poput njegovog ličnog advokata Michaela Cohena koji je sklopio sporazum sa tužilaštvom i “propjevao”. Trump je na Twitteru 22. avgusta napisao: “Za razliku od Michaela Cohena on je odbio iznijeti izmišljene priče kako bi se dogovorio. Veliko poštovanje za hrabrog čovjeka!”.

Po sudskim dokumentima, promjena u optužnici za urotu uključuje pranje novca, poreznu prevaru, neprijavljivanje računa u stranim bankama i rad kao neregistriranog lobista za proruske političare u Ukrajini. Druga tačka optužnice, ona za ometanje pravde, odnosi se na pokušaje utjecanja na svjedoke povezane s njegovim lobiranjem.

Sve kompanije koje zastupaju neku stranu zemlju ili organizaciju moraju redovito izvještavati američke vlasti o vezama s tom državom ili ustanovom.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj