BIO JE SAVJETNIK WIKILEAKSA, VLADA I KORPORACIJA, A ONDA JE NESTAO BEZ TRAGA: Sada su pronađene njegove stvari kako plutaju morem!

Stvari Arjena Kamfersa pronađene su u moru, daleko od mjesta gdje mu je nađen telefon. Vodeći holandski stručnjak za sajber bezbjednost se 20. augusta odjavio se iz hotela u Bodu, u sjevernoj Norveškoj. Rekao je prijateljima da planira da sjedne na voz za Trondhajm, koji se nalazi na 10 sati odatle. Nikada se nije ukrcao na voz. Niti je, dva dana kasnije, uhvatio planirani let za Amsterdam.

Arjen Kamphuis

Intenzivna potraga norveške policije i dva holandska istražitelja ipak nije rezultirala lociranjem nestalog stručnjaka.

Kajak za koji se vjeruje da ga je unajmio Kampfers, koji je bio savjetnik za bezbjednost vladama, korporacijama, novinarima i aktivistima, pronađen je na moru oko 50 kilometara od Boda u četvrtak, dan nakon što je amaterski ribar pronašao neke od njegovih stvari, među kojima je bila i lična karta, kako plutaju po površini vode, navodi policija.

Ali podaci sa mobilnog telefona pokazuju da je, 10 dana pošto je napustio hotel, isključen i to 1.700 kilometara od malog sjevernog grada Vikese. Istražitelji nemaju jasnu ideju šta se dogodilo, ali internet zato ima mnogo verzija. Naročito jer je Vikiliks tvitovao da je Arjen Kampfers nestao.

Kasnije su objavili još sadržaja i komentara istrage, opisujući nestanak kao “čudan” i ukazujući na činjenicu da mu je telefon bio aktivan daleko od mjesta gdje su mu pronađene stvari.

Zajedno sa ovim objavama krenule su sumnje pratilaca da su ga kidnapovale američke, britanske ili ruske tajne službe, a možda i islamisti.

Neki su otišli toliko daleko da su tvrdili da je otišao na tajni zadatak za Asanža, koji živi u ambasadi Ekvatora u Londonu od 2012. godine.

Policija je demantovala vezu između Kampfersovog nestanka i činjenice da se u Bodu nalazi norveška vojna avio-baza i da je u okolnim planinama glavni centar skandinavskih tajnih operacija sajber odbrane.

Internet kampanja za pronalazak locira Arjena, bez zvaničnih dokaza, u Švedskoj, Njemačkoj i nekim dijelovima Norveške. Prijatelji Holanđanina optužuju Vikiliks da koristi njegov nestanak za ubiranje poena.

– Nervira me koliko je naduvana veza između Arjena i Vikiliksa. On je savjetovao mnoge partije i novinske agencije – izjavio je jedan od njegovih prijatelja.

Holandski mediji javljaju da je njihov državljanin pomogao nekim članovima Vikiliksa savetima o izbjegavanju nadgledanja, ali nije utvrđeno koliko je često radio sa njima. Ima i neprovjerenih dojava da je posjetio Asanža u Londonu.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj