DŽAFEROVIĆ OBJASNIO VUČIĆU: Sandžak je historijska regija sa autohtonim bošnjačkim stanovništvom, a RS je entitet nastao kao proizvod agresije i genocida

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ne treba da brine da će neko iz Bosne i Hercegovine ugrožavati Srbiju. To se nikada kroz historiju nije događalo. Obrnuto jeste bilo. Ne tako davno. Unatoč svemu, mi želimo graditi bolje dobrosusjedske odnose sa Srbijom, na bazi ravnopravnosti i bolje odnose između bošnjačkog i srpskog naroda”, rekao je Džaferović.

On je kazao da Vučić mora znati kako Bošnjake nikada i ničim ne može spriječiti da imaju poseban odnos prema Sandžaku.

Sandžak je u srcima svih Bošnjaka i tako će ostati. Poštovaćemo Srbiju tačno onoliko koliko Srbija poštuje Bosnu i Hercegovinu i nastavićemo da volimo Sandžak. S Vučićem se mogu složiti da bh. entitet RS i Sandžak nisu isti. Sandžak je historijska regija u kojoj su Bošnjaci autohtono stanovništvo, a entitet RS je nastao kao proizvod agresije na Bosnu i Hercegovinu, etničkog čišćenja, teških zločina, uključujući i genocid, koje su počinile Miloševićeva, Karadžićeva i Mladićeva vojska i policija”, kazao je Džaferović.

On je zaključio da Vučuć, umjesto što se bavi poređenjima bh. entiteta RS i Sandžaka, treba da inicira vlasti Srbije da, nakon decenija ignorantskog i diskriminatornog odnosa prema sandžačkim Bošnjacima, povećaju ulaganja u infrastrukturu ovog područja i tamošnjem stanovništvu omogući bolje uvjete za život.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj