NJEMAČKA MINISTRICA ODBRANE U JORDANU: Njemačka ne isključuje dugotrajni vojni angažman na Bliskom istoku

Njemačka ministrica odbrane Ursula von der Leyen izjavila je da nije isključeno da će njena zemlja dugoročno angažovati oružane snaga na Bliskom istoku, prenosi Reuters.

Foto: Reuters, Ursula fon der Lajen

Ona je to izjavila tokom posjete vazduhoplovnoj bazi u Jordanu u kojoj 300 pripadnika njemačkih trupa opslužuje avion za dopunjavanje gorivom i četiri borbena aviona “Tornado” koji lete u misijama izviđanja u okviru operacija koalicije na čelu sa SAD-om, a protiv grupe DAIŠ u Iraku i Siriji.

Ministarka je odgovarajući na pitanje da li je Njemačkoj potrebna strateška baza na Bliskom istoku poručila:

“Prvo moramo ovaj angažman dovesti do kraja, ali ne želim da isključim ideju o strateškoj bazi”.

Maas: Spriječiti humanitarnu katastrofu u Idlibu

Nemačka, koja je tokom proteklih godina prihvatila stotine hiljada izbjeglica iz bliskoistočnih zemalja, zbog čega vlada ove zemlje trpi snažne pritiske opozicije, zainteresovana je za dešavanja u tom području.

Prethodno je njemački ministar spoljnih poslova Heiko Maas pozvao Rusiju da spriječi humanitarnu katastrofu u posljednjem uporištu sirijskih pobunjenika u pokrajini Idlib na sjeverozapadu Sirije, dok se snage SAA spremaju za napad.

“Do sada je bilo previše civilnih žrtava u Siriji. Ne želimo da vidimo hiljade mrtvih među civilnom populacijom”, nastavio je on

Zahtijeva da Rusija iskoristi svoj uticaj na sirijsku Vladu kako bi se spriječila devastacija.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj