EKSTREMNO DESNIČARENJE U SLOVENIJI: Savjetnik premijera izbjeglice nazivao ‘arapskim hordama’ i ‘europskim rakom’

Stranka novog slovenskog premijera Marjana Šarca ogradila se danas od izjava novog savjetnika premijera za nacionalnu sigurnost, a kojega na temelju njegovih objava u tisku i na društvenim medijima nevladine organizacije, ali i neki koalicijski partneri, nazivaju “rasistom” i “ekstremnim desničarem”.

“Nemamo nikakve sumnje u stručne kvalitete Damira Crnčeca, kritično smo prema nekim njegovim izjavama i medijskim napisima iz prošlosti i očekujemo da ih neće ponavljati, no mislimo da zaslužuje drugu šansu”, navela je u izjavi za javnost stranka Lista Marjana Šarca (LMŠ), te dodala da će kao stranka i dalje zagovarati toleranciju i osuđivati sve koji šire jezik mržnje.

Potez Marjana Šarca, čija se koalicija pet stranaka legitimira kao savez lijevog centra i liberala,  da za državnog tajnika za sigurnost u svom kabinetu imenuje Damira Crnčeca, nekadašnjeg direktora obavještajne službe SOVA u vrijeme “desne vlade” Janeza Janšeizazvao je u slovenskoj politici iznenađenje, kako među koalicijskim partnerima tako i nevladinim organizacijama, a posebno ga je kritizirala stranka Ljevica (L) koja ne sudjeluje u Šarčevoj manjinskoj vladi, ali je njezina potpora ključna za vladin duži opstanak.

Izbjeglice je nazivao “arapskim hordama”, europskim “rakom, a migrante lijenčinama koji “ne poštuju žene”

Nevladine organizacije i Ljevica (L) ovih su dana objavili više Crnčecovih medijskih objava u tisku, na portalima i na društvenim mrežama koje ga po njihovu mišljenju legitimiraju kao desnog ekstremista i “rasista”, posebno kad je riječ o njegovu odnosu prema migrantima i izbjeglicama.

Podsjećaju da je nedopustivo da u lijevoj vladi sudjeluje čovjek koji je izbjeglice nazivao “arapskim hordama”, europskim “rakom”, a migrante lijenčinama koji u svojoj kulturi “ne poštuju žene”.
“Zarazili su nas rakom koji su posijali po cijeloj Europi, radi se o uvozu milijuna neobrazovanih koji ne poštuju ništa na čemu se temelji naša kultura”, napisao je Crnčec u jednoj od svojih objava zadnjih godina, navevši da je za to “jedini lijek” izgon, odnosno deportacija.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj