MATTIS U SKOPLJU POZVAO GRAĐANE DA IZAĐU NA REFERENDUM: ‘Najvažniji glas u historiji vaše nacije’

Ministar odbrane Sjedinjenih Američkih Država James Mattis, koji se danas nalazi u zvaničnoj posjeti Makedoniji, nakon sastanka sa premijerom Zoranom Zaevim i ministricom odbrane Radmilom Šekerinskom, izjavio je kako je referendum koji će biti održan 30. septembra, o sporazumu o novom imenu Makedonije, najvažniji glas u istoriji te zemlje.

Srodna slika

Mattis je rekao da je ovo njegova prva posjeta na funkciji državnog sekretara za odbranu SAD-a Makedoniji i da mu predstavlja zadovoljstvo što je imao priliku da se susretne sa premijerom i ministricom odbrane u ovom jedinstvenom trenutku za Makedoniju.

Vaša zemlja je proslavila godišnjicu nezavisnosti u vrijeme kada se 95 posto građana izjasnilo da želi živjeti u slobodi, kao što kaže vaša himna. Trebate iskoristiti demokratiju kako biste krenuli ka novoj budućnosti. Citiram kancelarku Merkel: ‘Kao što ste glasali na referendumu za priključenje NATO-u, dajte najvažniji glas u istoriji vaše nacije.’ Svjesni smo da je kompleksan politički izbor pred vašim narodom. Podržavamo vas i naše makedonske prijatelje u ostvarivanju vaše demokratske odgovornosti da glasate. Kao što je rekao generalni sekretar Stoltenberg, pridruživanjem NATO-u dobili ste mjesto u najuspješnijoj vojnoj alijansi i savezu u istoriji zajedno sa 29 drugih zemalja koje su se obavezale da će štititi vas i vašu bezbjednost“, rekao je Mattis.

Naglasio je kako članstvo u NATO-u pridonosi i jačanju ekonomije.

“Pridružujete se Alijansi koja se zalaže za sprovođenje standarda za teritorijalni integritet i slobodu i protiv onih koji se trude da nema ovakvih vrijednosti od Sirije do Ukrajine”, istakao je Mattis i dodao: “Spremni smo da vas pozdravimo kao 30. člana, premijeru Zaev.”

Kazao je kako se razvija saradnja između dvije zemlje koje se suočavaju s modernim izazovima, poput cyber-sigurnosti koja je, kako je istakao, “opasnost za naše dvije demokratije”.

Odnose u oblasti odbrane između Makedonije i SAD-a ocijenio je kao jake i dodao da SAD prepoznaje rukovodstvo Makedonije kao važan stabilizacijski faktor na Balkanu i šire. Rekao je da se Makedonija pokazala kao odgovoran partner i pružila doprinos globalnom miru i sigurnosti, služeći u velikim inicijativama.

Pozdravio je dogovor o rješavanju spora o imenu između Makedonije i Grčke, istaknuvši da je to napravljeno uz diplomatske napore dvije zemlje i teške kompromise.

Zaev je rekao da je ovo svečan dan za Makedoniju zbog posjete američkog sekretara za odbranu, koji dolazi u izuzetnom periodu, kada se građani spremaju da glasaju na referendumu za usvajanje Sporazuma o rješavanju spora o imenu sa Grčkom.

“Prenio sam mu (Mattisu, op.a.) naš interes za organizovanje i održavanje uspješnog referenduma kao ključnog trenutka za budućnost naše zemlje. Pozivamo na jedinstvo kada je u pitanju postizanje strateških ciljeva za građane naše zemlje, odnosno članstva u NATO-u i EU-u. Za integraciju Makedonije u NATO i EU nema alternative, što je potvrdila u velika većina naših građana”, rekao je Zaev i dodao:

“Zemlje Zapadnog Balkana integrisane u euroatlantsku porodicu garancija su prevencije od miješanja trećih strana u regiji. Stalno ohrabrujemo lidere u regiji da se ujedine u ostvarivanju zajedničkih ciljeva: održivog mira, regionalne saradnje, ekonomskog razvoja i integracije u evroatlantsku porodicu naroda.”

Šekerinska je kazala da je posjeta Mattisa podrška u ključnom trenutku istorije Makedonije i jaka potvrda strateškog partnerstva SAD-a i Makedonije.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj