PAR SATI NAKON RUSKO-TURSKOG DOGOVORA O IDLIBU! Sirija napadnuta sa Mediterana i iz zraka: Desetine raketa palo na Latakiju, ruski avion nestao sa radara, sumnja se da iza napada stoji Izrael!

Oko 10 sati po lokalnom vremenu počeo je jednosatni raketni napad na Latakiju ciljajući elektranu, kao i dva postrojenja koja pripadaju sirijskoj vojsci. Sirijski dužnosnici priopćili su kako su za napad odgovorni ‘stranci’ i da je došao “sa mora”, ali nisu mogli u početku potvrditi glasine o tome da Izrael stoji iza njega. Prema riječima sirijskih dužnosnika, sedam je osoba ozlijeđeno u napadu.

Syrian port city Latakia 'attacked by missiles from sea' – local media (VIDEOS)

Iako je ruska vojska rekla da je snimila četiri F-16 izraelska zrakoplova nad Sirijom u vrijeme napada na Latakiju, IDF je odbio komentirati izvješće.

Sirijske snage vazdušne odbrane (SADF) su smjesta reagovale na napad. Neki izvori izvijestili su da su angažovani i sistemi vazdušne odbrane u ruskoj vazdušnoj bazi Hmejimijm. Južnije, u gradu Tartusu, večeras se, kako mediji nezvanično prenose, dogodila još jedna eksplozija usljed vazdušnih udara. Na Latakiju je ispaljeno na desetine raketa, a neke od njih su uspješno oborene.

Rusi avion nestao sa radara

Ruski vojni Il-20 zrakoplov s 14 članova posade nestao je s radara tokom napada četiri izraelska zrakoplova na Sirijsku pokrajinu Latakia, priopćilo je rusko Ministarstvo obrane.

Kontrolori zračnog prometa u zračnoj luci Khmeimim “izgubili su kontakt” s avionom u srijedu navečer tokom napada izraelskih  F-16 aviona na Latakiju, stoji u izjavi Ministarstva odbrane. Avion je bio udaljen 35 kilometara od obale Sirije kada je nestao.

Ruski radari također su registrirali pokretanje raketa iz francuske fregate na Mediteranu u večernjim satima 17. septembra.

Napad na Latakiju došao je samo nekoliko sati nakon što su Rusija i Turska dogovorili djelomičnu demilitarizaciju pokrajine Idlib, koja je posljednje preostalo uporište protuvladinih militanata, uključujući al-Qaedu, Hayat Tahrir al-Sham (također poznate kao Jabhat Al -Nusra).

UDARNA VIJEST! Pao dogovor o Idlibu između Putina i Erdogana, SAD u potpunosti izbačene iz procesa, demilitarizirana zona do 15 oktobra!

 

(Global CIR/Agencije)

 

  1. […] PAR SATI NAKON RUSKO-TURSKOG DOGOVORA O IDLIBU! Sirija napadnuta sa Mediterana i iz zraka: Desetine… […]

  2. […] PAR SATI NAKON RUSKO-TURSKOG DOGOVORA O IDLIBU! Sirija napadnuta sa Mediterana i iz zraka: Desetine… […]

Komentiraj