SPREMAN ZA PROIZVODNJU! U Njemačkoj krenuo prvi voz na vodonik, pređe hiljadu kilometara sa jednim spremnikom

U Njemačkoj je u ponedjeljak u promet pušten prvi svjetski voz na vodikov pogon čime se ova skuplja, ali ekološki prihvatljivija tehnologija suprostavlja dizelskim vlakovima koji onečišćuju zrak.

Dva plava voza  koje je proizveo francuski Alstom krenula su sto kilometara dugom trasom između gradova Cuxhavena, Bremerhavena, Bremervoerdea i Bruxtehudea u sjevernoj Njemačkoj.

“Prvi svjetski voz na vodik ulazi u komercijalnu djelatnost i spreman je za proizvodnju”, rekao je Henri Poupart-Lafarge, izvršni direktor Alstoma na svečanosti u Bremervoerdu, stanici na kojoj će se voz puniti vodikom.

Alstom, proizvođač francuskih TGV-ova, kaže da planira isporučiti još 14 vozova Donjoj Saskoj do 2021., ali i drugim njemačkim državama koje pokažu interes.

Vozovi na vodik opremljeni su ćelijama koje kombinacijom vodika i kisika proizvode struju s vodenom parom kao jedinim nusproduktom.  Višak energije skladišti se u litij-ionskim baterijama u vozu.

Voz može voziti oko 1.000 kilometara s jednim spremnikom vodika, što je sličan doseg kao i kod dizelskih vozova.

Alstom ulaže u tehnologiju koja je zelenija i tiša alternativa dizelu na neelektrificiranim prugama, što je privlačno brojnim njemačkim gradovima koji se bore sa zagađenjem zraka.

“Sigurno da je kupovanje vozova na vodik skuplje od dizelskih, ali je jeftinije u održavanju”, rekao je projektni menadžer Alstoma Stefan Schrank za AFP.

Druge zemlje se također interesiraju za ozove na vodik, kažu iz Alstoma, uključujući Britaniju, Nizozemsku, Dansku, Norvešku, Italiju i Kanadu.

Francuska vlada se već izjasnila da do 2022. želi imati voz na vodikov pogon na tračnicama.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj