TEŽAK PORAZ NJEMAČKE DESNICE: Većina Nijemaca pozitivno gleda na suživot sa strancima

Uprkos snažnoj antimigrantskoj kampnaji njemačkih desničara, većina građana Njemačke i dalje pozitivno gleda na suživot sa strancima i smatra da će izbjeglice doprinijeti ekonomskom boljitku zemlje, proizlazi iz studije čije rezultate u utorak prenose njemački mediji.

“Građani, bez obzira na to jesu li stranog porijekla ili ne, gledaju većinom pozitivno na suživot useljenika i domaćeg stanovništva u Njemačkoj“, stoji u studiji Savjetodavnog vijeća njemačkih Fondacija za integraciju i migraciju (SVR).

Tzv. integracijski barometar SVR objavljuje u redovnima razmacima. U poređenju s posljednjim ispitivanjem 2015., uoči izbjegličkog vala, situacija se nije znatno promijenila.

“Glavna poruka ovog istraživanja je ta da je integracijska klima u Njemačkoj i dalje stabilna i kreće se na tabeli od nule do sto između 64 i 70, pri čemu nula označava totalno negativni stav prema integraciji a sto potpuno pozitivni“, rekao je direktor SVR-a Thomas Bauer za javni servis ARD.

“Stvarnost je pozitivnija od javnog diskursa koji vlada u Njemačkoj“, istaknuo je Bauer ukazujući na uglavnom negativno medijsko izvještavanje vezano uz temu izbjeglica.

Povjerenica savezne vlade za integraciju Annette Widmann-Mauz vjeruje da  direktni kontakt između useljenika i domaćeg stanovništva doprinose pozitivnijoj klimi.

“Očito postoji razlika između direktnog doživljaja izbjeglica i filtriranog doživljaja preko društvenih mreža“, rekla je Wildmann-Mauz prilikom predstavljanja studije.

Na suživot sa strancima pozitivno se gleda prije svega tamo gdje je kontakt useljenika i domaćeg stanovništva dio svakodnevice.

U dijelovima Njemačke, posebno na bivšem komunističkom istoku gdje je postotak stranaca nizak, prisutniji je veći stepen skeptičnosti prema suživotu stranaca i domaćih.

Studija je pokazala i da je većina ispitanika spremna i dalje primati izbjeglice u zemlju te da na dolazak izbjeglica ne gleda kao na opasnost po blagostanje u Njemačkoj.

Rezultate ispitivanja stranke lijevog spektra okarakterizirale su kao “poraz konzervativne i desne politike“.

“Političari konzervativnih i desnih stranaka pokušavaju, kada je tema integracija i migracija u pitanju, ljudima utjerati strah u kosti. Integracijski barometar pokazuje da ljudi na padaju na taj trik“, rekla je glasnogovornica stranke Ljevica za integracijska pitanja Goekay Akbulut.

Zeleni su saopćili kako “ludilo zatvaranja granica i populističke tlapnje o azilnom turizmu stranaka poput CSU-a“ nema puno veze s raspoloženjem građana u zemlji.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj