AMBASADORICA SAD-a U BANJOJ LUCI! Cormack: Sankcije Špiriću zbog korupcije, posjeta Lavrova stvar BiH

Ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Maureen Cormack izjavila je danas u Banjoj Luci da američke sankcije potpredsjedniku SNSD-a Nikoli Špiriću ne predstavljaju miješanje u političku situaciju u BiH, jer su izrečene nakon ozbiljnog razmatranja stanja korupcije u zemlji.

Istakla je da su, zbog sve veće zabrinutosti za korupciju i koruptivne prakse u BiH, SAD, državni sekretar i State department Špiriću stavili zabranu na putovanje u SAD.

– Donošenje takve odluke u vremenskom pogledu nema veze s političkom situacijom i pitanjima ovdje – istakla je Cormack i dodala da su sankcije uvedene nakon što je Vlada SAD-a mjesecima radila na tom procesu, te vodila razne rasprave.

Podvukla je da takve odluke podliježu ozbiljnom pravnom zakonskom razmatranju te dodala da je jedno od opredjeljenja američke vlade i posvećenost Daytonskom sporazumu.

– Kroz naš zakon o sankcijama, koje se odnose na zapadni Balkan, kao što je bilo u slučaju Milorada Dodika, djelujemo protiv onih koji rade protiv budućnosti BiH, teritorijlanog integriteta i njenog suvereniteta – pojasnila je.

Iako se Cormack ne sastaje s entitetskim predsjednikom Miloradom Dodikom, naglasila je da SAD imaju jako dobre i pozitivne odnose s RS i njenim građanima.

– Gotovo polovina pomoći iz naših fondova ulaže se u RS, kroz USAID i programe grantova za poljoprivrednike, male poslodavce, preduzeća – istakla je Cormack.

Što se tiče najavljene posjete ministra vanjskih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova, rekla je da je BiH suverena zemlja koja ima pravo da bude domaćin liderima raznih zemalja.

– SAD i Rusija diljem svijeta rade zajedno na onim pitanjima i vrijednostima koje dijele. Kada se naše vrijednosti i interesi razlikuju, onda SAD brane naše interese i vrijednosti. Nijedna strana sila ne treba da se miješa, niti da ima bilo kakvog uticaja na izborni proces – rekla je Cormack.

Debata u Banjoj Luci o potrebi nastavka reformi u BiH

Ured specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini organizovao je danas u Banjoj Luci diskusiju s akademskom i poslovnom zajednicom, studentima i predstavnicima nevladinog sektora o potrebi nastavka reformi u zemlji.

Zbog zdravstvenih problema ovog skupu nije mogao da prisustvuje šef Delegacije EU u BiH i Lars-Gunnar Wigemark, a šefica Ureda Delegacije EU u Banjoj Luci Alexandra Wagner je istakla da žali jer nisu organizovali sastanak na Ekonomskom fakultetu u Banjoj Luci, kako je to prvobitno planirano, budući da je ovo važan skup o nastavku socijalno-ekonomskih reformi.

Ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u BiH Maureen Cormack nije željela da govori da li vlast RS-a i sankcije SAD-a prema predsjedniku i potpredsjedniku SNSD-a Miloradu Dodiku i Nikoli Špiriću imaju veze s tim da skup nije održan na Ekonomskom fakultetu, već u Hotelu “Bosna”.

-U akademskoj zajednici treba da se vodi poštena, otvorena i fer rasprava, čak i ako postoje nesporazumi i stvari oko kojih se ne slažemo – istakla je ona dodajući da se kroz diskuju dolazi do boljih rješenja.

Navela je da razumije da su studenti trenutno fokusirani na ispite.

Kada je u pitanju debata o potrebi nastavka reformi u BiH, podsjetila je da je prvi takav skup ranije održan u Sarajevu.

-Posljednjih godina postignut je napredak kada je u pitanju rast prihoda, smanjenje nezaposlenosti, ali još puno toga tek treba uraditi i treba nastvait raditi na tome – rekla je Cormack.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj