DOBAR ZNAK: Sirijska vlada i opozicija pozdravile dogovor o Idlibu

Sirija je pozdravila rusko-turski dogovor o demilitarizovanoj zoni u pobunjeničkoj provinciji Idlib. Obećala je i nastavak borbe protiv “terorizma”, bilo kroz vojnu akciju bilo kroz sporazume o pomirenju s pobunjenicima.

Sirijska vlada i opozicija pozdravile dogovor o Idlibu

Sirijsko ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da je sporazum postignut poslije “intenzivnih konsultacija” Moskve i Damaska. Rusija od 2015. interveniše u Siriji na strani vlade predsjednika Bašara el-Asada i preokrenula je rat u njegovu korist. Navedeno je da Sirija pozdrvlja svaku inicijativu koja vodi ka smanjenju krvoprolića, ali je i ponovljena namjera da se i dalje bori protiv terorizma.

“Ponavljamo da će Sirija nastaviti svoj rat protiv terorizma dok ne oslobodi svaki pedalj sirijske teritorije, bilo putem vojnih operacija bilo pomirenjem”, navedeno je u saopštenju.

Sporazum postignut juče pozdravili su i pobunjenici i opozicija, koji su naveli da je time poboljšan njihov položaj posle niza poraza u drugim dijelovima Sirije.

Zemlje širom svijeta su takođe pozdravile sporazum jer je njim, za sada, spriječena humanitarna katastrofa.

Ipak, ostaje pitanje kako će sporazum, koji predviđa razoružanje pobunjenika među kojima su i neki od najradikalnijih boraca iz cijelog svijeta, biti primjenjen, a postoji i strah da bi primirje moglo propasti. Idlib je posljednja pobunjenička provincija u Siriji, iako se strane trupe i njihovi lokalni saradnici nalaze u obližnjim područjima i na istoku zemlje.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj