PRST U OKO RUSIJI! Netanyahu poručio Putinu da Izrael neće prestati sa akcijama u Siriji, Rusija odgovorila vojnim vježbama i zonom zabrane leta i plovidbe u istočnom Mediteranu!

Izraelski  premijer Benjamin Netanyahu obećao je jučer kako će ‘Izrael’ nastaviti djelovati protiv Irana u Siriji, nakon što je ruski zrakoplov “slučajno” oboren tokom izraelskog raketnog napada na uporišta SAA i saveznika u toj zemlji.
Rezultat slika za putin netanyahu

Netanyahu je rekao da je u telefonskom razgovoru kazao ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu kako je “Izrael odlučan da zaustavi iransko vojno miješanje  u Siriji, koje prijeti uništenjem Izraela, budući da Hezbollah snabdijevaju smrtonosnim oružjem koje će se koristiti protiv Izraela.”

Ostaje da se vidi kakav će stav zauzeti Moskva po ovom pitanju, odnosno da li će ostati pri ranijem stavu da ne mogu pomoći Izraelu da izbaci Iran iz Sirije, jer je Teheran umiješan u sukob na poziv Damaska, a uz to je strateški partner Rusije u borbi protiv terorizma.

Međutim, moguće konture ruskog odgovora na izraelske provokacije već se naziru.

Zašto je Rusija uvela zonu zabrane leta i plovidbe u istočnom Mediteranu?

Ruska vojska je saopštila kako zatvara dio istočnog Mediterana za plovidbu i letove radi novih vojnih vježbi u ovom području, i to neposredno  nakon što je tamo oboren ruski zrakoplov Il-20. U “zatvorenim područjima” će se provoditi vježbe brodova ruske Mediteranske flote i manevri će trajati gotovo sedam dana, do 26. septembra.

Ranije je objavljeno da se u Sredozemnom moru pojavila skupina snaga američke mornarice na čelu s nosačem aviona “USS Harry Truman”.

Motivi i ciljevi vježbi nisu navedeni. Kako pojedini mediji javljaju pozivajući se na dostupne mape, iznenadne vježbe i uvođenje privremene zone zabrane leta i plovidbe obuhvaćaju cijelu sirijski u libanonsku obalu i područja Kipra, na kojem Rusija ima bazu i logističku luku.

Sve ovo se dešava nakon što su Rusija i Turska postigle sporazum o Idlibu, kojim je planirana uspostava demilitarizovanih zona u ovoj sirijskoj pokrajini koja važi za posljednje uporište opozicije, ali i ektremističkih militanata koje je Turska vlada obećala odvojiti od opozicije.

 

(Global CIR/Agencije)

 

Objavljeno u:

Komentiraj