TRAMP PORUČIO ŠPANCIMA: ‘Migranti? Sagradite zid preko Sahare’

Američki predsjednik Donald Tramp predložio je izgradnju zida u Sahari koji bi pomogao u rješavanju europske migrantske krize, izjavio je španjolski ministar vanjskih poslovaJosep Borell, a prenose španjolski mediji. 

“Zatvaranje luka nije rješenje a nije rješenje ni gradnja zida u Sahari kao što mi je nedavno predložio predsjednik Tramp”, rekao je Borrell na ručku u Madridu u utorak. Tramp je svoj genijalni prijedlog navodno iznio prilikom posjete španjolskog kralja Filipa SAD još u lipnju.  Kada je ministar vanjskih poslova Trampu rekao da to i nije baš moguće, Tramp je navodno odgovorio “Zašto, pa ne može Sahara biti veća nego što je naša granica s Meksikom”.

Španjolska sve atraktivnija destinacija za migrante i izbjeglice s obzirom na to da Turska zaustavlja čamce koji plove za Grčku preko Egejskog mora, a Italija je nedavno počela oštro suzbijati priljev migranata iz Libije uz pomoć obalne straže te zemlje. Španjolska je nedavno prestigla Italiju te postala vodeća članica EU-a po broju pristiglih migranata.

List El Pais preno je Borrellovu izjavu u video snimci na svojoj internetskoj stranici. Sahara, koja zauzima većinu Sjeverne Afriku, od sjevera prema jugu je široka 2000 km a od istoka prema zapadu 5000 km. Nitko iz ureda za odnose s javnošću američkog veleposlanstva u Madridu nije bio dostupan za komentar Trampovog prijedloga, navode španjolski mediji.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj