NOVE SANKCIJE WASHINGTONA ZA RUSKI VOJNI I OBAVJEŠTAJNI SEKTOR: SAD dodale 33 osobe na spisak sankcija

Sjedinjene Američke Države dodale su na listu sankcija 33 fizička lica iz Rusije, navodno povezanih sa ruskim „odbrambenim i obavještajnim sektorom“, izjavio je novinarima viši zvaničnik američke administracije.

USA, Columbia, Washington DC, Capitol Building

„Danas je predsjednik potpisao novi izvršni ukaz kojim je ovlastio Stejt department da primjeni određene sankcije. Državni sekretar SAD je preduzeo dvije mjere: dodao je 33 fizička lica na spisak posebnih kategorija građana i zabranjenih lica koja djeluju u ime ruskog odbrambenog ili obaveštajnog sektora“, istakao je zvaničnik.

Predstavnik administracije objasnio je da to ne znači uvođenje sankcija direktno protiv tih osoba, ali to nameće ograničenja na saradnju sa njima.

Na „crnom spisku“ nalazi se 27 državljana Rusije. Sankcije se uvode protiv privatne vojne kompanije „Vagner“, „Oboronologistike“ i Komsomoljske fabrike aviona „Gagarin“ koja proizvodi avione Su.

Osim toga, ograničenja se nameću zaposlenima u Ministarstvu odbrane Kine i kompaniji „Rosoboroneksport“.

„Preduzimamo ove korake zato što je Kina radila sa Rusijom na nabavci vojnih aviona ’suhoj‘, konkretno Su-35, u decembru 2017. godine, nakon što su sankcije već stupile na snagu. To se takođe odnosi i na isporuke sistema S-400 koji su nabavljeni u januaru ove godine“, istakao je zvaničnik.

On je dodao da su „sankcije usmjerene protiv Rusije i nisu usmerene protiv odbrambenih sposobnosti drugih zemalja“.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj