OSTAO USAMLJEN SA SVOJIM STAVOM O PROMJENI GRANICA! Vučić: Nema sile koja me može natjerati da priznam Kosovo!

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas da “nema sile koja ga može natjerati da prizna nezavisnost Kosova”.

Vučić je ocijenio da njegovi protivnici u Srbiji govore da neće promjene granica, “saglašavajući se s onima za koje je Kosovo nezavisno”.

– Oni koji govore to u Evropi nam poručuju: ”Srbi, izgubili ste sve na Kosovu, cijela teritorija je nezavisna država, nemojte da tražite ni pedalj Kosova!” To je njihova poruka za nas. Nažalost, veoma sam usamljen u Srbiji, sam u regionu, relativno usamljen u Evropi – rekao je Vučić novinarima nakon obilaska radova u Dječijoj klinici Tiršova.

Na pitanje da prokomentira protivljenje Ramuša Haradinaja korekciji granica, Vučić je upitao o kojim granicama je riječ.

– Onima koje priznaje Rusija ili onima koje priznaje Amerika, onima koje priznaje Španija ili Italija, onima koje priznaje Kina ili Njemačka – upitao je Vučić.

On je poručio da mu se ne žuri na razgovore, jer “neće da bude otvoren za to” da Srbija bude ponižena i prihvati stanje na Kosovu “bez ičega za Srbiju”.

Predsjednik Srbije je ocijenio da su neki u međunarodnoj zajednici zadovoljni kako su “riješili kosovski problem” pa ne reagiraju na izjave poput Haradinajeve da će “ukinuti granice između Kosova i Albanije”.

Vučić je upitao kako bi reagirali da je on “nešto slično rekao u vezi Banje Luke ili Republike Srpske”.

– Do sada bi četiri puta hitno zasjedalo Vijeće sigurnosti UN-a, da ne pričamo o specijalnim sankcijama – rekao je Vučić.

On je istakao da šutnja govori o stalnoj zamjeni teza kod međunarodne zajednice, licemjerju i dvostrukim aršinima.

Vučić je rekao i da su iz dijela zapadnih zemalja krenuli u kampanju protiv njega kada je svom narodu rekao da “nije sve naše” i da treba pokušati doći do kompromisa.

– Ne riskiram samo političku karijeru, već svojim govorom riskirao sam mnogo više. Radio sam to zbog budućnosti Srbije. Naišlo je na još žešće negodovanje. Pošto je tako, vidim da ste zadovoljni kako ste to riješili, ja nisam, ali pošto ne mogu da se izborim ni sa Srbima da traže da nešto dobiju, a kamoli s vama, rješavajte kako mislite – poručio je Vučić.

Rekao je da neće biti njegova odgovornost ako Srbi ostanu bez bilo čega, navodeći da je “dao sve od sebe”.

On je napomenuo da je Beograd uvijek za dijalog s Prištinom i svima, ali da mora da zna o čemu se razgovara, te zamjerio EU zato što ne reagira na prijetnje ratom koje dolaze od Albanaca s Kosova i najave ukidanje granice između Kosova i Albanije.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj