POSEBNA ŠANSA ZA NJEMAČKU: Dok Peking i Washington ‘ratuju’, evropska ekonomija je sigurna?

Nove američke kaznene tarife Kini predstavljaju opasnost po svjetsku privredu, upozorava Gabrijel Felbermajr. Stručnjak za berze vidi u tome takođe i šanse za njemačku i evropsku industriju.

Uprkos svim rizicima koje donosi ponovna eskalacija trgovinskog konflikta između SAD i Kine, prema riječima stručnjaka za berze Gabrijela Felbermejra, to predstavlja šansu za EU, a naročito za Njemačku. – Evropa bi mogla mnogo da profitira, ako Kini podstakne koncesije – tvrdi on.

Tada bi u konkurenciji njemačka industrija bila više u upotrebi nego američka.

– Vrijeme, u kom Tramp istovremeno ide protiv svih trgovinskih partnera, trebalo bi prije svega da se okonča. Sve dok se spirala trgovinske krize između Vašingtona i Pekinga uzdiže, Evropa je relativno bezbjedna – ističe Felbermejr.

Američki predsjednik Donald Tramp objavio je u ponedjeljak uveče carine od 10 odsto na robu iz Kine, u vrijednosti od 200 milijardi dolara, koje bi u narednoj godini mogle da porastu i na 25 odsto. Istovremeno je Tramp prijetio sa novom eskalacijom, na koju je Peking trebalo recipročno da odreaguje. Upravo tako su i postupile kineske vlasti u utorak, bez da su odredile konkretne mjere.

Razlike između američkog izvoza u Kinu i uvoza iz nje u prethodne dve decenije drastično su porasle. Na kraju je trgovinski deficit SAD u saradnji sa Kinom iznosio 375 milijardi dolara. Tramp je nalazio da je to nefer i obećao je svojim glasačima da će to promeniti. Od početka jula meseca, obe zemlje su prekoračile kaznene tarife. Sukob je napunio finansijsko tržište, jer je podstakao brigu da će izbiti trgovinski rat.

Međutim, Gabrijel Felbermejr upozorava da su ovi konflikti opasni. Zajedno sa povećanjem trgovinskog rata između SAD i Kine, rastu i konkurentni rizici u Evropi, navodi on. To dovodi do pritiska na dolar u zemljama u razvoju, koje to ne mogu da iznesu. Kada evropske korporacije proizvode u SAD ili Kini proizvode za svjetsko tržište, tada i njima rastu troškovi. I u samoj Kini su neka prezadužena preduzeća pod dodatnim pritiskom.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj