U RANIM JUTARNJIM SATIMA LAVROV STIGAO U SARAJEVO! Izetbegović: “Ja imam uticaja na Tursku i tražim od njih da pomažu svima u ovoj zemlji, neka tako radi i Rusija”

On je u Sarajevo sletio oko 1:40 sati, iako je bilo planirano da avion s ruskom delegacijom sleti ranije.

Lavrov će se danas u Sarajevu susresti s kolegom Igorom Crnatkom, a dočekat će ga i članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Lavrov i Crnadak bi trebali potpisati i Plan konsultacija između Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Ministarstva vanjskih poslova Ruske Federacije za razdoblje 2019/2020.

Lavrov će nakon susreta u Sarajevu otputovati u Banju Luku gdje će se susresti i s predsjednikom bh. entiteta Republika Srpska Miloradom Dodikom, a obići će i temelje budućeg srpsko-ruskog pravoslavnog hrama.

Posjeta jednog od najmoćnijih predstavnika ruskog državnog aparata napravio je malu pometnju u bh. političkom životu. Dodik je optužio pojedine oponente, prvenstveno Bakira Izetbegovića, da sabotiraju posjetu Lavrova. Izetbegović je, s druge strane, takve optužbe odbacio rekavši da je Lavrov dobrodošao u BiH sve dok predstavlja državu koja podržava i pomaže BiH i sve njene narode i entitete.

Tajming današnjeg dolaska Lavrova u Banju Luku praćen je s dozom sumnje zbog činjenice da se odvija u jeku predizborne kampanje te da ona najviše odgovara trenutnoj vlasti u RS-u, a koju drži Dodikov SNSD.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj