IZRAELSKA VOJNA DELEGACIJA DOŠLA U MOSKVU! ‘Rusiji smo predočili dokaz iz kojeg se vidi da nismo krivi za rušenje njihovog aviona u Siriji’

Izrael je dostavio Moskvi dokaz kako nije odgovoran za rušenje ruskog zrakoplova u Siriji, izjavio je u petak izraelski vojni dužnosnik, dodajući da su dokazi potvrdili da je za rušenje kriva Sirija.

A still image taken from a video footage and released by Russia's Defence Ministry on September 5, 2018, shows a missile hitting a target, which Defence Ministry said was a terrorists' position in Idlib province, Syria September 4, 2018. Russian Defence Ministry/Handout via REUTERS TV ATTENTION EDITORS - THIS PICTURE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVE.

Petnaest članova ruske posade poginulo je u padu izviđačkog zrakoplova IL-20 koji se u ponedjeljak srušio u blizini grada Latakije na sjeveru Sirije. Iz Rusije su rekli kako je Sirija srušila zrakoplov, nakon što su izraelski borbeni zrakoplovi pogodili metu na istom području.

U početku se činilo kako bi incident mogao uzrokovati napetosti između Izraela i Rusije, pogotovo nakon što je rusko ministarstvo obrane optužilo Izrael da je neizravno uzrokovao pad zrakoplova. Međutim, predsjednikVladimir Putin događaj je kasnio nazvao “tragičnim i slučajnim slijedom događaja”.

Izraelska delegacija sa šefom zračnih snaga na čelu ovog je tjedna Moskvi predstavila svoju istragu o incidentu, “uključujući i snimke razgovora između izraelskih i ruskih zračnih snaga u Siriji”, rekao je izraelski dužnosnik novinarima.

“Dokazali smo kako je sirijsko nesmotreno ispaljivanje protuzračnih projektila direktno pogodilo rusku letjelicu. Pucali su vrlo neodgovorno i neprofesionalno u zrak dugo nakon što su naši zrakoplovi napustili taj zračni prostor”, izjavio je dužnosnik.

Naveo je i kako je više od 20 sirijskih protuzračnih projektila ispaljeno tijekom incidenta.

“Naši ruski kolege imali su nekoliko pitanja i nadamo se da smo na ta pitanja odgovorili”, tvrdi izraelski dužnosnik. “Smatramo kako su rasprave bile profesionalne i da je informacija prihvaćena”.

Rusko ministarstvo obrane u početku je bilo vrlo kritično prema Izraelu, tvrdivši kako su Moskvi dali samo jednu minutu upozorenja prije nego su njihovi borbeni zrakoplovi započeli borbu, dovodeći tako ruske zrakoplove u opasnost od unakrsne vatre.

“Definitivno smo ih upozorili puno ranije od samo jedne minute prije napada. Djelovali smo u skladu sa standardnim procedurama koje su usklađene s ruskom vojskom”, tvrdi izraelski dužnosnik.

Bilo kakav spor između Izraela i Rusije mogao bi ograničiti mogućnost Izraela za daljnje zračne napade u Siriji protiv sila koje Izrael smatra najvećom opasnošću za svoju sigurnost – jačanja iranskih snaga ili njihovih  saveznika, skupine Hezbollah.

 

 

(Global CIR/Agencije)

  1. […] IZRAELSKA VOJNA DELEGACIJA DOŠLA U MOSKVU! ‘Rusiji smo predočili dokaz iz kojeg se vidi da n… […]

Komentiraj