RATNI ZLOČINCI NA RATNOJ NOZI! Šta stoji u pozadini sukoba između Biljane Plavšić i Slobodana Miloševića?!

Bivša predsjednica RS-a Biljana Plavšić otkrila je da je krajem devedesetih jedva ostala živa, jer je njen prethodnik na tom mjestu Radovan Karadžić navodno htio da je ubije. Takođe, otkriva da ju je Karadžić čak i hapsio jednom prilikom, i to u dogovoru s predsjednikom SRJ Slobodanom Miloševićem. Međutim, upravo je sukob sa Slobodanom Miloševićem odlučio sudbinu Biljane Plavšić, a danas se mnogi pitaju šta je bila pozadina tog sukoba? Sve ukazuje da je to ustvari bio sukob između dvije moćne žene srpske politike na Balkanu.

Sve je to ‘maslo Mire Marković’

Biljana Plavšić kaže da je Slobodan Milošević ludo volio Miru Marković, koja, s druge strane, nju nije podnosila još iz vremena dok je bila dekan fakulteta u Sarajevu i nije voljela marksizam, a Mira je bila ortodoksni komunista.

Na pitanje zašto se odbila rukovati sa Slobodanom Miloševićem na Palama, kazala je sljedeće:

-Najprije sankcije Srpskoj. On je čak na taj spisak sankcija, da bi bio faktor mira na Balkanu, dodao i da nam se prekinu telefonske veze, iako to niko nije tražio. Prethodio je i jedan tekst u beogradskim novinama, gdje se na naslovnoj strani štampala moja navodna izjava o tome da „Srba ima 12 miliona, pa neka i polovina pogine, onih preostalih šest miliona će živjeti kako treba“. A to je zapravo meni na terenu rekao jedan od ranjenika, ja sam njegove riječi prenijela na radiju, a Milošević ih je onda pripisao meni rekavši još da me zbog toga treba „isključiti iz društvenog i političkog života“. Zapravo, mislim da je sve to bilo maslo Mire Marković, istakla je Plavšić.

Odgovarajući na pitanje, kako je Mira utjecala odluke Miloševića, Plavšić je kazala:

-On je nju ludo volio. Sjećam se da je 1997, prilikom jedne moje posjete Beogradu, želio sa mnom da razgovara. Insistirao je, pa sam otišla, i on me je odmah upitao: „Hajde da vidimo otkad traje vaš animozitet prema meni i moj prema vama i gdje je izvor toga.“ Rekoh mu: „Ne bih vam to savjetovala, jer moramo daleko u prošlost, a vaša supruga se tu ne može zaobići.“ Počeo je da trepće, bio je mnogo slab na nju i nije htio da idemo u „vremeplov“. Izgledao je isto kao kada smo se rastali u Hagu, da se čovjek smiluje na njega… A mene Mira Marković nije podnosila još iz vremena dok sam bila dekan Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu i nisam podržavala marksizam, a ona je bila ortodoksni komunista. Inače je nikad u životu nisam srela.

Plavšić je kazala i da joj je Milošević devedesetih nudio da bude njegov opozicionar i da joj je tada rekao da je i Vojislav Šešelj na njegovom platnom spisku i da ga je plaćao da ga kritikuje.

JUL i Mira Marković vladaju Srbijom

U svojim memoarima detaljnije je otkrila kako gleda na Miloševićevu suprugu, pogotovo zbog njenog odnosa sa Momčilom Mandićem, nekadašnjim ministrom pravosuđa tzv. RS-a, koji joj je navodno prijetio likvidacijom.

-Kada je došao u Beograd, takva vrsta čovjeka, kakav je on, najviše je odgovarao Miri Marković i njenom JUL-u. Uvijek je govorio da mu je teško da zaboravi svoju KP, a i po svojim mafijaškim sposobnostima odgovarao je predsjednici Direkcije JUL-a. Iza uspostavljanja ovih veza cijela tadašnja Jugoslavija je predstavljala Eldorado za Mandićeve kriminalne poduhvate koji su zahvatili cijeli region.

On je odmah sagledao suštinu organizacije JUL. Nisu ga zavarali neki kamuflažni romantični tonovi začinjeni cvijećem, suzama i kapima jutarnje rose o čemu je govorila njihova predsjednica. On je sagledao da u stvari JUL i Mira Marković preko Miloševića, vladaju Srbijom.

Takve kombinacije, kamuflaže, mimikrije, prevare, Mandić najviše voli. Ali bila je još jedna dodirna tačka između Mandića i Mire, a to je mržnja prema meni. Baražna paljba koju su putem medija u toku 1992. godine usmjerili prema meni, jedva se mogla izdržati. Nekada su članke pisali ulizice-novinari, a nekada direktno Mira Marković ili Mandić i kompanija.

Početkom 1993. godine pojavio se u “Dugi” Mandićev intervju u vezi s njegovom ostavkom. Tu je rekao, između ostalog, da ja nemam nikakve zasluge za Republiku Srpsku i objašnjava: ‘Kada je bilo najteže, kada je sve gorjelo, ona je sa princezom Lindom obilazila manastire’…- napisala je između ostalog Biljana Plavšić.

Kako je instaliran Dodik?

Zajedno s Dodikom, koji je cijeli rat proveo kao Markovićev reformist, kao uvjereni oporbeni socijaldemokrat u vrijeme kad je bilo kakvim kritičarima vlasti život bio ugrožen, Biljana Plavšić je u puču 1997. uz pomoć transportera SFOR-a srušila vlast SDS-a te sjedište RS-a s Pala prebacila u Banja Luku gdje su reformističke snage bile jače

Biiljana Plavšić preuzela je dužnost predsjednice Republke Srpske, za predsjedniika Vlade RS predložla je Milorada Dodika, lidera marginalne stranke Saveza nezavsnih socijaldemokrata. Uprkos tome što je SNSD imao samo dva poslanika, na sjednici Narodne skupštine RS u Bijeljini, koja je održana u uz robusno prisustvo pripadnika SFOR-a, Dodik je nezapamćenim izbornim inženjeringom i “zavrtanjem ruku”, u režiji stranih diplomata, postao novi premijer RS.

Nekoliko mjeseci kasnije, Madeleine Albright, tadašnja državna tajnica SAD-a, doputovala je u Banju Luku da osobno podrži vođstvo Republke Srpske, predvođeno Bljanom Plavšić i Miloradom Dodikom. Tom prlikom, visokoj gošći ukazane su najveće počasti, a “reformsko” rukovodstvo RS-a državna tajnica SAD nazvala je “svježim vjetrom sa Balkana”. 

 

 

 

(Global CIR/ Agencije)

 

Komentiraj