REAKCIJA IZ-a: Zaprepašteni smo što je Lavrov prihvatio orden kojeg su ranije dobili Milošević, Karadžić, Mladić, Plavšić!

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini je zaprepaštena činjenicom da je ministar vanjskih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov prihvatio da mu se dodijeli orden kojeg su prije njega dobili presuđeni i dokazani ratni zločinci poput Miloševića, Karadžića, Mladića i Plavšić, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Rijaseta.

“Građani Bosne i Hercegovine su od posjete gospodina Lavrova očekivali da ih uvjeri kako tvrdnje o tome da trenutna ruska politika na Balkanu i u Bosni i Hercegovini nije destruktivna i pristrana prema jednom narodu ili čak jednom političkom projektu unutar toga naroda. Nažalost, to se nije desilo. Naprotiv, nakon veta kojeg je Rusija uložila u Savjetu bezbjednosti kojim se tražila tek osuda zločina genocida u Srebrenici ovo je još jedno poniženje žrtava koje sigurno ne doprinosi pomirenju”, stoji u saopćenju.

U Rijasetu ističu kako ne žele vjerovati da je “svjesna odluka gospodina Lavrova i Ruske Federacije bila da se on nađe na listi sa ljudima kakvi su pred međunarodnim sudovima presuđeni ratni zločinci i da se i na taj način relativizira njihov zločin”.

“Ali su žrtve tako razumjele ovaj gest i Islamska zajednica u BiH smatra svojom moralnom obavezom da na to upozori”, zaključuje se u saopćenju Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj