TURSKA I VENECUELA ODUSTALE OD DOLARA U BILATERALNOJ TRGOVINI! Čavušoglu: Dolar je alatka SAD-a kojom napada druge ekonomije, Erdogan i Maduro su kao braća!

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu i njegov kolega Jorge Arreaza sastali su se danas u Caracasu gdje su potpisali sporazum u sklopu novog ekonomskog plana Turske kojim pokušava stabilizirati valutu.

Turska želi koristiti lokalne valute u bilateralnim trgovinskim sporazumima kako bi se suprotstavile naporima SAD-a, izjavio je ministar vanjskih poslova Turske u petak.

“Vrlo smo spremni koristiti lokalne valute u našoj bilateralnoj trgovini, ne samo između Turske i Venezuele, nego i između Turske i drugih zemalja”, rekao je Mevlut Cavusoglu na zajedničkoj press konferenciji u Caracasu s njegovim Venezuelanskim kolegom Jorgeom Arreazom.

Cavusoglu je dodao da, budući da američka vlada koristi dolar kao alat za napad na gospodarstva drugih zemalja, mnoge zemlje pokušavaju koristiti lokalne valute u trgovini. Dodao je kako Turska nije protiv valute bilo koje zemlje, ali valute ne bi trebale biti korištene kao instrumenti za napad na gospodarstva drugih nacija, prenosi TRT World.

Cavusoglu je kazao kako je Turska postala meta nedavno zbog čega je doživjela fluktuacije u svojoj valuti. “Ali stojimo vrlo snažno i poduzimamo sve mjere kako bismo stabilnost našeg gospodarstva učinili”, rekao je.

Erdogan i Maduro su poput braće

Što se tiče tursko-venecuelanskih odnosa, Cavusoglu je kazao kako su predsjednici Turske i Venezuele “poput braće”. “Venezuela prolazi kroz kritično razdoblje, a mi se trudimo podupirati”, rekao je.

Cavusoglu je kazao kako se gospodarska suradnja između dviju zemalja produbila – razvoj koji su imale koristi od obje države. Izjavio je kako je Turkish Airlines otkrio potencijal Venezuele i povećao učestalost letova za Caracas na sedam puta tjedno.

Venezuelanski ministar vanjskih poslova Arreaza, sa svoje strane, rekao je da Turska i Venezuela imaju bratske odnose. Arreaza je kazao kako Turska podupire Venezuelu kada je potonja bila pod ekonomskom blokadom.

Dva su sporazuma potpisana tijekom Cavusogluova posjeta na područjima kao što su turizam, ribarstvo i poljoprivreda.

Kasnije, Cavusoglu se također susreo s venezuelanskim predsjednikom Nicolasom Madurom.

Cavusoglu je kasnije održao press konferenciju s potpredsjednikom Delice Rodriguezom, gdje je rekao da će Turska “stajati uz venezuelansku državu i narod pod svim okolnostima”.

 

(Global CIR)

Objavljeno u:

Komentiraj