BOŠNJACI I BiH TO MOGU! Izetbegović: Evropa ima svoje strahove, nedoumice i probleme, ali će nas prihvatiti ako smo se i mi spremni suočiti s vlastitim nedostacima!

Povodom 25. godišnjice historijskog vraćanja imena Bošnjak, u Narodnom pozorištu u Sarajevu u nedjelju je promovisano I kolo “Edicije Bošnjaci”. Projekt je realiziran pod pokroviteljstvom predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Bakira Izetbegovića. 

Deset knjiga “Edicije Bošnjaci” bit će objavljeno u dva kola, a u prvom kolu predstavljene su knjige “Bosanski jezik”, “Kratka historija kulture Bošnjaka”, “Kratka politička historija Bošnjaka”, “Alija Izetbegović” i “Bošnjaci o Bosni i sebi – Izbor iz bošnjačke književnosti i esejistike”.

Izetbegović je kazao kako je projekt prvog kola knjiga “Edicije Bošnjaci” primjer kvalitetnog i društveno odgovornog projekta.

“Imamo sve što je potrebno za obnovu postojećih temelja bošnjačkog, ali i bosanskog identiteta. Mlade i sposobne naučnike na prvom mjestu, u koje moramo više ulagati. Ove kratke upute u temeljna pitanja našeg naroda, jezika, historije, kulture, vjere, naših nacionalnih prvaka, otvorit će vrata izradi enciklopedija, riječnika, leksikona, književnih antologija. Sve to još uvijek nemamo u kapacitetima koje posjeduju naši susjedi, posebno Srbija i Hrvatska, ali ćemo napraviti”, dodao je Izetbegović.

Kako možemo biti od pomoći ako se ne suočimo s vlastitim strahovima, nedoumicama i nerijetko, zašto to ne priznati, neznanjem?

Istakavši kako poštuje nestrpljivost i izvjesno nezadovoljstvo mladih intelektualaca, dodao je kako se svi ti projekti neće sami napisati ni realizovati, ali da uvijek postoji prvi i mali korak. Dodao je kako su ovih pet knjiga iz edicije Bošnjaci koje večeras predstavljaju izdavači istinska kulturna baština, čista, bez ikakvih primjesa.

Poručio je kako će se u njima vjerovatno pronaći želju ili otvorenu težnju za promjenama, kako bi se važna pitanja sagledala drugačije i kako bi se došlo u poziciju sa koje se stvari mogu konkretnije mijenjati.

“Onaj koji upućuje dobronamjernu kritiku njemu je uistinu stalo do napretka. Korisna kritika s ciljem unaprijeđenja, uvijek je bolja od lijepih i praznih riječi. Historija je kalendar naizmjeničnih uspjeha i promašaja. Zavirimo u nju i vidjet ćemo da je progres često dolazio iz tvrdog suočavanja sa svojim nedostacima. Samo tako se jača i stiže do cilja. A naš cilj je sasvim jasan: hoćemo da unaprijedimo sve vidove bošnjačkog prisustva u Bosni i Hercegovini, da se takmičimo s drugim narodima u dobru i učinimo svojoj djeci i unučadima ovu zemlju da tako kažem, mekšom, život boljim i lakšim. Jer tamo gdje stremimo neće nas maziti”, rekao je Izetbegović.

Dodao je kako Evropa danas ima svoje strahove, nedoumice i realne probleme.

“Samo ako vide da smo spremni suočiti se s vlastitim nedostacima, prihvatit će nas kao dio evropskog duha i projekta koji je zasnovan na konkurentnosti, upornosti i stalnom jačanju. Bošnjaci i Bosna i Hercegovina to mogu. I to je jedini ispravan put”, kazao je.

Uvjeren je da će se uskoro otvoriti široki dijalog među bošnjačkim intelektualcima, akademicima, profesorima, nastavnicima, kulturnim i javnim radnicima, političarima, s ciljem jačanja postojećih nacionalnih institucija, bez želje da se ikome parira u netoleranciji, opominje ili poučava evropejstvu.

“Ne možemo očekivati da za nepune tri decenije progovorimo jednim glasom. Drugi se usaglašavaju već stoljećima. Ali možemo i trebamo ohrabrivati naše intelektualce da snažnije otvaraju dijalog među sobom, a potom i s drugima. Kako možemo biti od pomoći ako se ne suočimo s vlastitim strahovima, nedoumicama i nerijetko, zašto to ne priznati, neznanjem?”, upitao je Izetbegović.

 Bošnjaci imaju još dosta toga naučiti

Pozvao je na priznavanje sebi da kao narod imamo još dosta toga naučiti i proći.

“Mi smo nesebičan narod, darežljiv, tako da u kućama komšijskih kultura ima dosta našega maltera”, istakao je Izetbegović.

Pročitani su i dijelovi iz knjige objavljene u ediciji “Bošnjaci o Bosni i sebi – Izbor iz bošnjačke književnosti i esejistike”.

Promocija drugog kola planirana je za kraj 2018. odnosno tokom 2019. kada će javnosti biti predstavljeni naslovi “Kratka historija Bošnjaka”, “Kratka historija islama u BiH”, “Kratka historija bošnjačke književnosti”, “Genocid nad Bošnjacima” i “Kratka historija Armije Republike BiH”.

Promociji u Sarajevo prisustvovali su brojni državni zvaničnici i drugi gosti.

 

 

(Global CIR/Agencije)

 

 

Komentiraj