EKONOMSKO POSRTANJE MANJEG ENTITETA: Vanjskotrgovinski deficit RS-a u prvih osam mjeseci ove godine oko milijardu KM

Vanjskotrgovinski deficit bh. entiteta RS u periodu januar – august ove godine iznosio je oko milijardu KM, pokazuju podaci entitetskog zavoda za statistiku.

Obim robne razmjene ovog bh.entiteta s inostranstvom, u proteklih osam mjeseci, iznosio je pet milijardi i 902,8 miliona KM, od čega je izvoz bio dvije milijarde i 450,6 miliona KM, a uvoz tri milijarde i 452 miliona KM. Iz entitetske statistike navode da je pokrivenost uvoza izvozom bila 71 posto.

U strukturu izvoza najviše učestvuje električna energija i to 8,4 posto od ukupnog izvoza, a kod uvoza nafta i ulja dobijena od bitumenoznih minerala i to s 13,1 posto. Slijede lijekovi s 3,4 posto te lični automobili i druga motorna vozila s 2,3 posto od ukuonog izvoza.

Izvoz je u periodu januar – august ove godine povećan za 10,7 posto u odnosu na isti period lani, dok je uvoz povećan za 9,7 posto. Poduzeća iz RS-a i dalje naviše izvoze u Italiju (15 posto), a najviše se uvozi iz Srbije (16,4 posto) te Rusije (14,5) i Italije (10,9 posto).

Statističari su izračunali da je ovaj bh.entitet u proteklih osam mjeseci imao najveću pokrivenost uvoza izvozom sa Crnom Gorom, a najmanja pokrivenost je s Rusijom.

 

 

(Global CIR/Agencije)

1 Komentaron this Post

  1. Treba srpski narod pitati Vučića dokle će ekonomski pomagati Molorada Dodika. RS je siroče nastala genocidom i mora se ugasiti,a to treba da urade Srbi kojima je stalo do srbske časti.

    Reply

Komentiraj