BRITANIJA BI DA POSTAVLJA USLOVE! May: Brexit bez sporazuma bolji od ponude EU-a

Britanska premijerka Theresa May u utorak je naznačila da je sklonija brexitu bez sporazuma od sadašnje ponude koju je iznijela Europska unija i istaknula da velika Britanija treba vidjeti nove ponude EU-a kako bi pregovori o brexitu krenuli naprijed.

“Uvijek sam govorila da je izostanak sporazuma bolji od lošeg sporazuma. Mislim da bi loš sporazum bio sporazum koji bi razbio Ujedinjeno Kraljevstvo”, odgovorila je May na pitanje je li brexit bez sporazuma bolji od sporazuma sličnog postojećem trgovinskom sporazumu između EU-a i Kanade.

Njen je glasnogovornik kasnije rekao da je May govorila o sporazumu kakav EU trenutno nudi za buduće trgovinske odnose, a za koji Britanija vjeruje da bi razdvojila Englesku, Wales i Škotsku od Sjeverne Irske ustrajavanjem da Sjeverna Irska ima drugačije carinske propise.

Njeno stajalište isključuje i alternativne prijedloge brexita koje su iznijeli buntovni euroskeptični članovi njene stranke a koji su temelje na sveobuhvatnom trgovinskom sporazumu sličnom onom između EU-a i Kanade.

Prošlog je tjedna May uputila ljutitu poruku Bruxellesu kada je summit čelnika EU-a završio odbacivanjem britanskih prijedloga.

Govoreći novinarima na putu za New York na Opću skupštinu Ujedinjenih naroda May je rekla da pozdravlja kasniju izjavu predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska da Unija još uvijek želi postići sporazum.

“Mislim da je razjasnio da još uvijek ima nade, očekivanja i želje za sporazumom sa strane Europske unije”, rekla je.

No May je napomenula da je još uvijek na EU-u da razriješi blokadu oko plana iz Chequersa, odnosno britanskog prijedloga za brexit.

“Ako imaju zabrinutosti trebaju nam ih detaljno razjasniti a ako imaju protuprijedlog saslušajmo protuprijedloge, a onda o njima možemo razgovarati i ići dalje”, rekla je.

OSTALO MALO VREMENA ZA SPORAZUM! Merkel: Šta Britanija zapravo hoće?

Agencija Reuters je izvijestila da, po internim dokumentima EU-a u koje je imala uvid, pregovarači Unije britanskoj premijerki nakon brexita nude područje slobodno trgovine no da, protivno njenom planu iz Chequersa, mora postojati carinska granica koja će trgovinu učiniti manje slobodnom.

Dokument na tri stranice su “točke obrane” koje bi dužnosnici EU-a trebali iznositi protiv prijedloga britanske premijerke iz srpnja. U njemu se navodi izjava predsjednika Europske komisije Jean-Claude Junckera od 12. rujna da je traženje britanske premijerke da roba iz Ujedinjenog Kraljevstva ostane na tržištu EU-a po “zajedničkim pravilima” neprihvatljivo nastojanje da se ostane “samo u dijelovima zajedničkog tržišta koje sam biraš”.

Dokument odražava razmišljanja pregovarača EU-a o planu iz Chequersa ali i ulazi određene pojedinosti te zaključuje da bi Chequers dao “Ujedinjenom Kraljevstvu nepoštenu prednost u tržišnom natjecanju”. Također ističe da dužnosnici “pozdravljaju prijedloge za razvoj ambicioznog novog partnerstva” za koje bi prijedlog “područja slobodne trgovine” iz Chequersa trebao biti “početna točka”.

Britanska roba može imati nesputani pristup jedinstvenom tržištu EU-a samo ako Ujedinjeno Kraljevstvo “ostane u potpunosti vezano uz acquis (zakonodavstvo) EU-a isto kao i druge članice jedinstvenog tržišta, uključujući nadzor i provedbu”.

S obzirom da je to Britanija čvrsto isključila, rekavši da će napustiti jedinstveno tržište EU-a i carinsku uniju, dokument kaže da je sporazum o slobodnoj trgovini (FTA), sličan onima EU-a s Kanadom i Japanom, jedina preostala opcija.

“FTA ne može osigurati u potpunosti slobodnu trgovinu”, nastavlja se u dokumentu i dodaje da mora postojati carinska granica između EU-a i Britanije nakon brexita.

“Uslijed toga, trgovina robom u Ujedinjenom Kraljevstvu s vremenom će biti manje gospodarski integrirana s EU-om nego što je sada”, stoji u u dokumentu i napominje se da, primjerice, prekogranični lanci opskrbe neće raditi u potpunosti “glatko”.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj