IZBJEGAVAJU AMERIČKE SANKCIJE: EU stvara finansijski mehanizam za transakcije sa Iranom

Evropska unija stvorit će finansijski mehanizam za transakcije sa Iranom koji zaobilaze američke sankcije, navodi se u zajedničkom saopštenju EU, Francuske, Njemačke, Rusije, Velike Britanije, Kine, i Irana nakon ministarskog sastanka na marginama zasijedanja Generalne skupštine UN-a.

EU stvara finansijski mehanizam za transakcije sa Iranom

„Učesnici su pozdravili taktičke prijedloge za održavanje i očuvanje kanala plaćanja, a posebno inicijativu za stvaranje specijalnog mehanizma za olakšavanje plaćanja koja se odnose na izvoz Irana, uključujući naftu, i uvoz“, navodi se u izjavi koju su pročitali šefica evropske diplomatije Federika Mogerini i ministar spoljnih poslova Irana Muhamed Zarif.

Kako je objasnila Mogerinijeva, za obavljanje finansijskih transakcija sa Iranom, države-članice EU će formirati pravno lice.

To će evropskim kompanijama omogućiti da sarađuju sa Iranom u skladu sa evropskim zakonima, a on će takođe biti otvoren i za druge učesnike“, dodala je ona, naglašavajući da je odluka o stvaranju takvog mehanizma već donesena.

Učesnici sastanka takođe su se založili za stvaranje bezbjednih i legitimnih načina za finansijske transakcije sa Iranom, kao i za očuvanje izvoza iranske nafte, gasnog kondenzata i naftnih derivata iz te zemlje.

Osim toga, ministri spoljnih poslova koji su učestvovali na sastanku potvrdili su potrebu da se zaštite kompanije koje posluju sa Iranom.

Učesnici su priznali da Iran nastavlja da u potpunosti i efikasno ispunjava svoje nuklearne obaveze (u okviru sporazuma), što je potvrđeno u 12 izvještaja IAEA“, dodala je Mogerinijeva, naglasivši da će zemlje „petorke“ nastaviti da podržavaju modernizaciju reaktora „Arak“ i prekvalifikaciju objekta u pogonu za obogaćivanje goriva „Fordo“.

Iran i „šestorka“ međunarodnih posrednika (Rusija, SAD, Velika Britanija, Kina, Francuska i Njemačka) zaključili su 14. jula 2015. istorijski sporazum o rješavanju dugogodišnjeg problema iranskog nuklearnog programa — Zajednički sveobuhvatni akcioni plan, čija implementacija skida sa Irana ekonomske i finansijske sankcije koje su ranije uveli SB UN, SAD i Evropska unija.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp objavio je u maju da se SAD povlače iz sporazuma sa Iranom i odlučio da obnovi sve sankcije protiv Teherana, uključujući i sekundarne, odnosno prema drugim zemljama koje posluju sa Iranom. Ostali članovi „šestorke“ kritikovali su taj potez Vašingtona. Preostale države iz nuklearnog sporazuma razvijaju mjere koje će zaštititi kompanije od američkih sankcija za saradnju sa Iranom. Evropska unija ne priznaje ponovno uvedene sankcije Sjedinjenih Američkih Država i ne dozvoljava evropskim kompanijama da ih sprovode, ali kompanije u EU i dalje defakto ograničavaju poslovanje sa Iranom.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj