(VIDEO) NISAM OČEKIVAO TAKVU REAKCIJU! Tramp nabrajao svoje uspjehe na GS UN-a, prisutni lideri se smijali!

Američki predsjednik Donald Tramp istakao je danas, na početku svog govora na zasjedanju Generalne skupštine UN, uspjehe Sjedinjenih Američkih Država pod njegovim vođstvom, što je izazvalo smijeh među mnogim prisutnim šefovima država i delegatima, prenosi AP.

AP: Tramp nabrajao svoje uspjehe na GS UN, prisutni lideri se smijali

U obraćanju liderima iz cijelog svijeta, Tramp je rekao da američka ekonomija “cvjeta kao nikada prije” i da je njegova administracija za manje od dvije godine postigla više nego gotovo ijedna druga administracija u historiji.

Na smijeh prisutnih, koji je uslijedio nakon njegovih hvalisavih riječi, kako navodi američka agencija, Tramp je izjavio: “Nisam očekivao ovakvu reakciju, ali – u redu je”.

Tramp je istakao da su SAD “snažnija, bezbjednija i bogatija zemlja” nego kada je on došao na funkciju predsjednika januara 2017. “Uz Ameriku smo, uz američki narod, i uz svijet”, poručio je američki predsjednik.

Obrušio na Kinu i Iran, pohvalio Sjevernu Koreju

U negativnom svjetlu je, kao i očekivano, spomenuo je Kinu spočitavši joj trgovinske zloupotrebe te poručivši “ovo više nećemo tolerisati”.Govoreći o tome da ima “veliko poštovanje i naklonost” prema kineskom predsedniku Xi Jinpingu, Tramp je, ipak, rekao: “Amerika će uvijek djelovati u našim nacionalnim interesima”.

Tramp je kazao da je Sjeverna Koreja poduzela “ohrabrujuće mjere” nakon ljetnjeg samita između njega i Kim Jong Una.

Obrušio se na Iran zbog, kako je rekao, sijanja sjemena haosa, smrti i uništenja na Bliskom istoku i pozvao druge zemlje da se pridruže Sjedinjenim Američkim Državama u nastavku ekonomskog pritiska na Iran.

Na Twitteru odbio susret sa Ruhanijem!

Američki predsjednik Donald Tramp, koji boravi u New Yorku radi sudjelovanja na Općoj skupštini UN-a, danas je kazao kako nema planova sastati se s iranskim čelnikom Hasanom Rohanijem unatoč zahtjevu za takvim sastankom što je Iran odmah demantirao.

“Unatoč zahtjevima nemam nikakve planove sastati se s iranskim predsjednikom Hasanom Rohanijem. Možda jednog dana u budućnosti. Siguran sam da je on apsolutno divan čovjek”, napisao je Trump na Twitteru.

Iran nije zatražio susret s Trumpom, kazao je za Reuters glasnogovornik iranske misije pri UN-u.

U utorak započinje glavna rasprava na Općoj skupštini UN-a i govore će održati i američki i iranski predsjednik.

“Iran nije zatražio sastanak”, kazao je glasnogovornik Alireza Mirjusefi.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj