POMPEO PRIJETI EVROPI ZBOG ZAOBILAŽENJA SANKCIJA IRANU! Maas poručio: Ako nastavite ovako, zapalit ćete cijelu regiju!

Američki državni tajnik Mike Pompeo obrušio se na platni sustav kojim Europska unija planira zaobići američke sankcije Iranu i poručio da to Washington neće dopustiti ni Europi ni bilo kome drugome, prenose agencije.

“Nećemo dopustiti da naše sankcije zaobilazi ni Europa ni itko drugi”, rekao je američki šef diplomacije Mike Pompeo u utorak, dan pošto je Europa najavila svoj plan.

Pompeo se okomio na sustav SWIFT  kojim se nadziru bankovne međunarodne transakcije, piše agencija AFP.

Visoka predstavnica Europske unije za vanjske poslove i sigurnost Federica Mogherini najavila je u ponedjeljak da će EU stvoriti “posebno financijsko vozilo” (Special  purpose vehicle – SPV) putem kojeg će se omogućiti Iranu da nastavi prodavati i naplaćivati naftu.

“To je nalik kompenzaciji. Kada kupujemo naftu iz Irana, novac će biti uplaćen na SPV. Ako zatim europska tvrtka proda neki stroj Iranu, plaćanje će se obaviti putem SPV-a“, objasnio je europski diplomat i dodao da Iran može “jedino naftu ponuditi zauzvrat, … a prihodima od nafte Iran može uvoziti robu.

Mike Pompeo najavio je u sjedištu UN-a da će situaciju s Europom i Iranom pozorno pratiti te je ironizirao da Europska unija nije najavila nikakve rokove za uvođenje tog SPV-a i da takav sustav još ne postoji.

“To je najkontraproduktivnija mjera koju je moguće zamisliti  za mir i sigurnost u regiji i svijetu”, rekao je Pompeo na forumu u New Yorku održanom protiv iranske vlade.

“Duboko sam razočaran”, rekao je Pompeo, kako prenosi agencija dpa i dodao da  može zamisliti “korumpirano” iransko vodstvo koje se “smije” kada čuje vijesti o takvom platnom sustavu.

Takav platni sustav samo će učvrstiti Iran “kao državu broj jedan koja sponzorira terorizam”, poručio je Pompeo. Washington će smatrati Iran odgovornim za bilo koji napad na američke interese, rekao je i nazvao Iran “odmetnutim režimom” te nabrojao koje sve skupine na Bliskom istoku ta zemlja podržava.

‘Iran čeka pakao ako bude radio protiv SAD-a’

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton upozorio je iranske vlasti da ih “čeka pakao ako naškode” Sjedinjenim Američkim Državama, njihovim građanima ili saveznicima.

Boltonovo upozorenje došlo je nekoliko sati nakon što je predsjednik SAD-a Donald Trump optužio Iran da sije “haos, smrt i uništenje” po Bliskom istoku.

Bolton je na konferenciji o Iranu u New Yorku rekao da će se “ubilački režim mula u Teheranu” suočiti s teškim posljedicama ako nastavi da laže, vara i obmanjuje, prenosi BBC.

“Ako radite protiv nas, naših saveznika ili naših partnera, ako naškodite našim građanima, zaista vas čeka pakao. Moja poruka je jasna”, motrimo na vas i progonit ćemo vas –  upozorio je Bolton.

Sjedinjene Američke Države su nedavno uvele sankcije Iranu nakon što su se povukle iz nuklearnog sporazuma koji je 2015. postignut između Teherana i velikih sila, a kojim su nuklearne aktivnosti Irana ograničene u zamjenu za ublažavanje ranije uvedenih sankcija.

Predsjednik Irana Hassan Rouhani jučer je u New Yorku poručio da bi dijalog trebalo da počne obustavljanjem prijetnji i, kako je naveo, nepravednih sankcija, dodavši da nijedna zemlja ne može da se silom dovede za pregovarački sto.

Iran je Trumpa optužio da vodi psihološki rat protiv Teherana, te poriče bilo kakvu umiješanost u terorizam, tvrdeći uporno da je iranski nuklearni program u potpunosti mirnodopski.

‘Ako nastave ovim putem, to bi moglo zapaliti cijelu regiju’

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas u utorak je naglasio važnost očuvanja iranskog nuklearnog sporazuma, upozorivši da će cijela regija biti destabilizirana ako Teheran nastavi raditi na vojnom nuklearnom programu.

“Ne želimo to – to bi moglo zapaliti cijelu regiju”, rekao je Maas na početku Opće skupštine UN-a u New Yorku, ponovivši svoju potporu sporazumu iz 2015. kojim su Iranu nametnuta ograničenja nuklearnog programa u zamjenu za ukidanje većine američkih i međunarodnih sankcija.

Nametnuta ograničenja onemogućavala su Teheran da proizvede nukleranu bombu.

Maasovi komentari uslijedili su nakon što su europske stranke u sporazumu, unatoč američkim sankcijama, kasno u ponedjeljak objavile planove za otvaranje novih načina plaćanja koji bi olakšali posao s Iranom.

Te planove objavila je ministrica vanjskih poslova Europske unije Federica Mogherini  u izjavi nakon ministarskog sastanka na marginama aktualne Opće skupštine UN-a, a na kojemu su sudjelovali predstavnici Rusije, Britanije, Francuske, Njemačke i Kine.

Poručila je kako su EU potpisnice nuklearnog sporazuma s Iranom i dalje predane njegovu očuvanju te da aktivno rade na stvaranju posebnih kanala za isplatu kako bi mogle nastaviti trgovati s Iranom unatoč američkim pritiscima.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj