U PRIPREMI SAMIT O SIRIJI! Erdogan i Merkel: Njemačka želi stabilnu Tursku!

Njemačka želi stabilnu Tursku, koja će na ekonomskom planu dugoročno jačati, poručeno je u petak Berlinu, na konferenciji za novinare nakon sastanka i radnog ručka turskog predsjednika Recepa Tayyip Erdogana i njemačke kancelarke Angele Merkel.

Erdogan je istakao kako je tokom sastanka s Merkel postignut konsenzus za ponovno funkcioniranje mehanizama saradnje između dvije zemlje, koji već duže vrijeme ne radi.

Dodao je kako je Turska Njemačkoj prenijela da očekuje efikasniju borbu protiv “terorističkih grupa”.

Ispuniti šest kriterija

Kada je riječ o kritikama na račun pravosuđa Turske, Erdogan je kazao kako on nema pravo kritizirati pravni sistem i sudove Njemačke, a isto tako ni neko drugi nema pravo kritizirati pravosudni sistem Turske.

“Na osnovu povjerenja koje imamo jedni prema drugima, neophodno je da izručimo one koje uhvatimo. Smatram da će nam to olakšati posao”, poručio je Erdogan.

Erdogan je dodao kako su Turska i Njemačka preuzele odgovornost tokom akutnog perioda izbjegličke krize te kako njegova zemlja planira što prije ispuniti preostalih šest kriterija za liberalizaciju viznog režima.

Upitan za Cana Dundara, bivšeg glavnog urednika turskog lista Cumhuriyet koji je pobjegao u Njemačku, Erdogan je odgovorio:

Ova osoba [Can Dundar] je, prema odluci turskog pravosuđa, osuđenik, agent, osoba koja je otkrila državne tajne“, rekao je Erdogan te podvukao kako je najprirodnije pravo Turske da traži izručenje osuđenika na kaznu od pet godina i 10 mjeseci zatvora.

I pripremi samit o Siriji

Njemačka kancelarka istakla je kako njena zemlja “želi stabilnu Tursku, koja će na ekonomskom planu dugoročno jačati”.

“Radimo na organizaciji kvadrilateralnog samita o Siriji s predsjednicima Turske, Rusije i Francuske. Osuđujemo pokušaj puča 15. jula [2016. godine], kazala sam to i ranije, to je neprihvatljivo.”

“Želimo ojačati našu saradnju s Turskom na polju borbe protiv terorizma, u tom kontekstu će naši ministri unutrašnjih poslova imati češće kontakte”, rekla je Merkel.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj