OKONČANA DRAMA NA KOSOVU: Thaci obišao Gazivode, ROSU se povukao i vratio u baze

Predsjednik Kosova Hashim Thaci posjetio je jezero Gazivode u općini Zvečan, na sjeveru Kosovu, strateškom mjestu oko koga se spore Kosovo i Srbija. Thaci je na Gazivodama kazao da je riječ o jednoj normalnoj, rutinskoj, vikend posjeti ovom lijepom mjestu Republike Kosovo i regiona.

Posjetu Thacija sjeveru Kosova osiguravali su pripadnici specijalne jedinice Policije Kosovo (ROSU), koji su na Gazivodama bili od ranih jutarnjih sati.

Kosovski predsjednik je u izjavi novinarima naveo da su mu emocije bile posebne i da je nekoliko sati plovio jezerom Gazivode, koje je, kako je naglasio, jako hidroenergetsko i poljoprivredno blago Kosova.

Odgovarajući na pitanja novinara kakvu poruku šalje Srbima, s obzirom na to da u tom dijelu Kosova živi većinsko srpsko stanovništvo, Thaci je rekao da je neke od građana Srba slučajno sreo i da su mu ponudili kafu, koju je s njima popio i prijateljski razgovarao, ne kao predsjednik nego kao građanin s građaninom.

Služim svim građanima Republike Kosova

“Ja, kao predsjednik Kosova, služim svim građanima Kosova, bez obzira na njihovu etničku pripadnost, na svakom pedlju Republike Kosovo i bilo je zadovoljstvo da popijem kafu i sa Srbima s ovog lokaliteta”, kazao je Thaci.

Poručio je da je Kosovo nezavisna, jedinstvena i suverena država, te da će dijalog u Briselu biti nastavljen za mir, stabilnost i za obostrano priznanje Kosova i Srbije i za euroatlantsku perspektivu.

Thaci je Gazivode posjetio u vrijeme kada se u Prištini u organizaciji opozicionog Pokreta Samoopredjeljenje održava protest protiv njegovog prijedloga o korekciji granice sa Srbijom.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj