NAKON POZIVA ANGELE MERKEL NA FORMIRANJE VIJEĆA SIGURNOSTI EU! Britanski ministar vanjskih poslova usporedio EU s SSSR-om

Britanski ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt navukao je u ponedjeljak na sebe kritiku diplomatskih krugova pošto je u govoru na saboru Konzervativne stranke usporedio Europsku uniju sa Sovjetskim Savezom.

Ministru bi bilo dobro da ponekad otvori neku povijesnu knjigu

Jeremy Hunt je u nedjelju optužio Europsku uniju da želi “kazniti” Veliku Britaniju zbog odluke da istupi, usporedivši je sa Sovjetskim Savezom koji je svojedobno htio spriječiti odlazak svojih građana. Peter Ricketts, stalni tajnik Foreign Officea od 2006. do 2010., reagirao je na Twitteru ocijenivši tu izjavu “glupošću nedostojnom britanskog ministra vanjskih poslova.”

Što god vi mislili o Brexitu, nevjerojatno je pogrješna prosudba jednog britanskog ministra vanjskih poslova usporediti Europsku uniju sa Sovjetskim Savezom“, istaknuo je na istoj društvenoj mreži dužnosnik koji ga je zamijenio na toj dužnosti od 2010. do 2015. Simon Fraser.

Velika Britanija treba napustiti EU krajem ožujka 2019., ali šest mjeseci prije izlaska pregovori o dogovoru o razlazu i dalje zapinju.

Svima bi nam bilo dobro – napose ministrima vanjskih poslova – da s vremena na vrijeme otvorimo neku povijesnu knjigu”, reagirao je glasnogovornik Europske komisije Margaritis Schinas, odgovarajući u ponedjeljak na upit novinara u Bruxellesu.

Prisjetio se posjete Latviji

Hunt se u svom govoru prisjetio posjeta Latviji koja je nakon stjecanja neovisnosti postala “moderna demokracija, članica NATO-a i EU-a”. “Što se dogodilo s povjerenjem u europski san i s njegovim idealima? EU je bio pozvan štititi slobodu. U Sovjetskom Savezu se htjelo spriječiti ljude da odlaze”, dodao je.

I upozorio: “Ako europski klub pretvorite u zatvor, želja za izlaskom neće se smanjiti, nego će rasti i mi nećemo biti jedini zatvorenici koji žele pobjeći”.

Na to je latvijska veleposlanica u Londonu uzvratila na Twitteru da je “EU donio njezinoj zemlji napredak, jednakost, rast i poštovanje” a Sovjetski Savez je “uništio živote triju naraštaja”.

Zamjenik češkog ministra vanjskih poslova Tomas Petricek reagirao je istaknuvši na Twitteru da “EU sigurno nije SSSR”. “Mi u Europi donosimo zajedničke odluke u Bruxellesu, a Moskva je odlučivala u naše ime, bez nas”.

Jeremy Hunt kojeg smatraju mogućim nasljednikom premijerke Therese May, spomenuo je u svom govoru i bivšu premijerku Margaret Thatcher koja je 1990. glasovitim “ne, ne i ne” odbila prijedloge predsjednika EK-a Jacquesa Delorsa.

Indikativno je da se ove kvalifikacije spominju nakon što je njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala na osnivanje Vijeća sigurnosti EU.

NOVI NAČIN VOĐENJA VANJSKE POLITIKE! Merkel: Vrijeme je za osnivanje Vijeća sigurnosti Evropske unije

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj