IZBJEGNUT SUDAR AMERIČKOG I KINESKOG RAZARAČA: Fotografije iz zraka otkrivaju koliko je to bilo blizu

Zračne fotografije američke mornarice pokazuju kako je blizu prošao kineski ratni brod pored broda američke mornarice te time osporio prisutnost američkog plovila u Južnom kineskom moru, javlja CNN.

Razarač s navođenim projektilima USS Decatur izvodio je operaciju “sloboda navigacije” u nedjelju, ploveći blizu grebena otočja Spratly na koje pravo polaže NR Kina, kada mu se približio kineski razarač Lanzhou.

Američka je mornarica u izjavi u ponedjeljak istaknula da su se dva broda mimoišla na međusobnoj udaljenosti od 41 metar, pri čemu je kineski ratni brod “izvodio niz pojačano agresivnih manevara popraćenih upozorenjima da Decatur napusti područje.”

‘Sudar se mogao dogoditi za svega nekoliko sekundi’

Carl Schuster, bivši kapetan američke mornarice s 12 godina iskustva na moru, pogledao je fotografije na zahtjev CNN-a i izjavio da su dva broda izbjegla sudar koji se mogao dogoditi za svega nekoliko sekundi.

Snimljene sa strane zračnih snaga američke mornarice koje ona nije objavila, četiri fotografije su verificirala trojica američkih dužnosnika za CNN. Objavljene su na blogu gcaptain, koji za sebe kaže da je “interaktivna zajednica za pomorske profesionalce.”

Zračne fotografije američke mornarice pokazuju kako je blizu prošao kineski ratni brod pored broda američke mornarice te time osporio prisutnost američkog plovila u Južnom kineskom moruFoto: U.S. Navy Photo

Američki razarač imao prednost prolaza

Schuster je rekao za CNN da slike prikazuju približavanje Lanzhoua sa stražnje i lijeve strane Decatura. U toj situaciji, prema međunarodnom pravu mora, američki razarač bi imao prednost prolaska te morao zadržati brzinu i smjer. Odgovornost bi bila na kineskom brodu da zadrži sigurnu udaljenost i manevar prolaska američkog broda.

Međutim, naglasio je da se kineski brod okrenuo nadesno prilikom približavanja Decaturu, pokušavajući presjeći luk američkog broda i prisiliti američkog kapetana na izvođenje “radikalnog manevra”, odbacivši unatrag ratni brod dugačak 152,4 metra  i težak 8500 tona.

Ratni brod branio kineski suverenitet nad otočjem Spartly

“To je kao zalupiti po kočnicama i okrenuti se udesno kako bi izbjegao sudar na cesti,” izjavio je Schuster, trenutačno profesor na Havajskom pacifičkom sveučilištu. “Kineski brod sigurno je prekršio pravila na cesti,” rekao je za CNN.

Glasnogovornik kineskog Ministarstva obrane izjavio je u utorak da je njihov ratni brod jednostavno branio kineski suverenitet nad otočjem Spartly, gdje je Peking izgradio utvrde na umjetnim otocima koji su nekad bili mali grebeni.

“Kineska vojska će odlučno izvoditi svoje obrambene dužnosti i nastaviti provoditi sve potrebne mjere za zaštitu našeg suvereniteta te mira i stabilnosti u regiji,” rekao je glasnogovornik Wu Qian.

 

(Global CIR/Net/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj