MOSKOVSKI KOMERSANT TVRDI: Putin odbio Vučićevu verziju priznanja Kosova

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u razgovoru s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom nije postigao ciljeve koje je postavio uoči posjete, odnosno nije dobio “odobrenje za svoju verziju priznanja Kosova”, piše moskovski dnevnik Komersant.

List navodi da srpski predsjednik često biva u Rusiji, “češće od svih drugih predsjednika”, dodajući da je Putin dosta popularan na Balkanu, te da za srpskog predsjednika još jedan dolazak u Moskvu znači porast popularnosti za nekoliko procenata.

Komersant piše da se uoči dolaska Vučića u Moskvu, “dogodila neprijatnost” s pojavom kosovskog predsjednika Hašima Tačija na sjeveru Kosova.

“Vučić je htio da skrene pažnju Putina na zabrinutost zbog te situcije, tim prije što, po informaciji Komersanta, u Srbiji očekuju sjednicu Savjeta bezbjednosti UN, na kojoj će Kina postaviti pitanje o konačnom priznanju Kosova od strane svjetske organizacije… A Vučić i nije protiv toga, posebno jer osjeća pritisak rukovodstva EU i Federice Mogherini: ona, moguće da želi da ostane upamćena na svojoj funkciji kao neko ko je konačno zatvorio problem Kosova za svijet”, piše dnevnik.

List navodi, pozivajući se na neimenovane izvore da je Vučić “za vrijeme razgovora sa Putinom htio da dobije njegovu podršku za priznanje Kosova”, dodajući da je sam predsjednik Srbije spreman na takvo priznanje, ako se odvoji sjever Kosova.

“Zato Vučić energično obećava Rusiji da Srbija neće ući u NATO? Ali, zar on to ne prenaglašava? U takvim slučajevima biva da se sve završava tako da ono za šta si se kleo da nećeš uraditi ipak na kraju uradiš”, piše dnevnik.

“Očigledno da su ruski pregovarači shvatili da nije sve tako jednostavno, primajući Vučića. Na početku je bio samo Putin, pregovori u četiri oka trajali su više od sat, a 40 minuta je bilo posvećeno upravo Kosovu”, piše izvještač lista iz Kremlja.

Dnevnik dodaje, pozivajući se na neimenovane izvore da Vučić “nije naišao na razumijevanje kod Putina zašto Rusija ne treba da stavi veto u SB UN, ako Kina zaista i postavi pitanje o članstvu Kosova u UN i o cijeni toga za Srbiju u Vučićevoj varijanti”.

“Treba reći da je srpski predsjednik govorio sa Putinom isključivo na ruskom jeziku, mada protokol, bez sumnje, to ne predviđa, čak ako sagovornici i govore jezik drugog ne lošije nego sopstveni: smatra se ispravnim da šef države na pregovorima govori na jeziku svoje zemlje”, navodi Komersant.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj