AKTIVIRANA EKSPLOZIVNA NAPRAVA! U napadu kurdskih militanata ubijena četiri turska vojnika

Četvorica turskih vojnika su ubijena i pet ranjeno nakon što su kurdski militanti detonirali bombu podmetnutu kraj puta u jugoistočnoj pokrajini Bamian, saopćio je u četvrtak ured lokalnog guvernera.

U napadu kurdskih militanata ubijena četiri turska vojnika

Ured navodi u saopćenju da su militanti Radničke partije Kurdistana (PKK) detonirali improviziranu eksplozivnu napravu tokom prolaska vojnog konvoja u regiji Gercus u navedenoj pokrajini. Dodaje se da je vojska pokrenula akciju hapšenja počinilaca napada.

PKK, koju smatraju terorističkom organizacijom Sjedinjene Države, Turska i Evropska unija, predvodi pobunu protiv turske države od 1980-ih. Nasilje na većinski kurdskom jugoistoku zemlje eskaliralo je od prekida primirja 2015. godine.

Pored navedenog napada, turska vojska je saopćila da je 13 militanata PKK-a ubijeno u u zračnim udarima u sjevernoj iračkoj regiji Avasin-Basyan i u regiji Zap u jugoistočnoj turskoj pokrajini Siirt tokom protekla dva dana.

Turska u posljednjim mjesecima izvodi zračne udare po bazama PKK u sjevernom Iraku, posebno po njihovom uporištu u planinama Qandil, gdje je Ankara također zapriijetila kopnenom ofanzivom, prenosi agencija Reuters.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj