KOMPJUTER IZ 1976. GODINE: Legendarna “prva jabuka” prodata za 375.000 dolara

Rijedak primjerak kompjutera “Apple 1”, prvog modela te kompanije i legende cjelokupne informatike, prodat je na aukciji u SAD za 375.000 dolara, saopštila je aukcijska kuća iz Bostona.

Legendarna "prva jabuka" prodata za 375.000 dolara

Stiv Voznijak, suosnivač Applea zajedno sa pokojnim Stivom Džobsom, sam je u njihovim počecima napravio, kako legenda kaže, u Džobsovoj garaži, samo 200 primjeraka “Applea 1”. Kompjuteri su nastali tokom deset mjeseci između 1976. i 1977, navela je aukcijska kuća “RR Auctions”.

Računar je prodavan za 666,66 dolara u informatičkoj prodavnici “The Byte Shop” u Silikonskoj dolini. “Apple 1” je bio među prvim modelima personalnih kompjutera koji su mogli da se kupe sastavljeni. Aukcijska kuća je saopštila da je prodati kompjuter prethodno restauriran i vraćen u originalno stanje, sa monitorom, matičnom pločom, kasetofonom, kablovima, tastaturom i drugim komponentama.

Poslije restauracije kompjuter radio savršeno, a sistem je “bez problema prošao osmosatno testiranje”. Iako je postigao visoku cijenu, prodati primjerak “Applea 1” nije ni prišao rekordu od 905.000 dolara za koliko je 2014. godine prodat jedan od primjeraka u Njujorku.

Procjene su da još uvijek postoji 63 primjerka prvog Appleovog kompjutera, od čega je samo dio njih i dalje u funkciji.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj