SAD JE SASVIM JASNO ŠTA SRBIJA (NE) ŽELI: ‘Da mi Brisel kaže da sutra možemo ući u EU, ja bih rekla – ne, jer nismo dovoljno jaki’

Premijerka Srbije je na otvaranju 7. summita EU-Jugoistočna Europa u Beogradu rekla da Srbija još nije spremna za članstvo, jer joj je interes da provede reforme.

“Kada bi nam Bruxelles poručio da Srbija može sutra postati članicom EU, ja bih rekla – ne, jer nismo spremni za to, pošto za članstvo u tom klubu želite biti dovoljno jaki, provesti reforme”, rekla je Ana Brnabić na summitu EU- Jugoistočna Europa, čiji je organizator londonski The Economist, a tema „Održivi oporavak na Balkanu?-Srbija u vodećoj ulozi“.

Brnabić je naglasila potrebu Srbije da reforme provede “zbog sebe, svojih građana i gospodarstva, a ne zbog Unije” i poručila da je Srbiji interes i prioritet očuvanje regionalne stabilnosti.

Nisu na euroatlantskom putu

Za razliku od nekih zemalja u regiji, po ocjeni Ane Brnabić, Srbija “nije na euroatlantskom putu” jer ne želi članstvo u NATO.

Ne želimo postati članicom NATO-a, iako za jednu državu izvan EU imamo visok stupanj suradnje kroz Partnerstvo za mir, rekla je Brnabić.

Srbijanska premijerka je ukazala na to da Crna Gora zasad ima prednost nad Srbijom s otvorena 32 od 35 pregovaračka poglavlja s EU, dok je Srbija otvorila 13, a dva zatvorila.

Brnabić kaže kako Srbija mora “što brže može” raditi na tome da zatvori otvorena pregovaračka poglavlja i poručuje da Srbija zagovara otvaranje pregovora EU s Makedonijom i Albanijom.

Pandorina kutija

Predsjednica srbijanske vlade danas je, komentirajući ranije najavljene mogućnosti razmjene teritorija i korigiranja granica između Srbije i Kosova, ocijenila da Srbija sada pokušava zatvoriti Pandorinu kutiju otvorenu prije jednog desetljeća, kad je Kosovo jednostrano proglasilo neovisnost i postalo neovisno “bez poštovanja bilo kakvog demokratskog načela”.

“Sada pokušavamo zatvoriti Pandorinu kutiju”, rekla je Brnabić, ocijenivši kako je “teško shvatiti hrabrost odluke” srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića da riješi kosovski problem.

Upravo je Vučić jedan od zagovornika tzv. razgraničenja s Albancima, ali je nedavno na sjednici Središnjeg odbora Srpske napredne stranke, čiji je predsjednik, rekao kako je njegova politika za Kosovo “doživjela poraz”.

“Moja politika da Srbija sačuva dosta toga na Kosovu i Metohiji je doživjela poraz, ta politika nije pobijedila, zato što Srbi više vole plakati nad nečim što je davno izgubljeno”, naveo je Vučić ocijenivši da je “prvu rundu dobila Srbija plakanja, a ne Srbija koja pobjeđuje”.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj