BANKAR ‘ROBIN HOOD’ IZGUBIO POSAO I DOM: Za sedam godina skinuo oko milion eura sa računa bogatijih klijenata i novac prebacivao na račune onih koji nisu ispunjavali uslove za kredit!

Menadžer jedne italijanske banke Đilberto Baskijera, koji je pljačkao bogate klijente da bi davao siromašnima, neće ići u zatvor na dvije godine zbog tog čina, ali je izgubio posao i dom, prenosi AP.

Slikovni rezultat za man working in bank

Baskijera je bio menadžer banke u gradiću Forni di Sopra, odakle je za sedam godina skinuo oko milion eura sa računa bogatijih klijenata i novac prebacivao na račune onih koji nisu ispunjavali uslove za kredit.  Za sebe nije uzeo nijedan novčić, a kazna mu je izrečena poslije nagodbe sa tužilaštvom.

Pošto mu je to bio prvi prekršaj, kazna zatvora je relativno kratka, pa u skladu sa zakonom neće morati u zatvor. On je, međutim, izgubio posao i kuću. Za vrijeme ekonomske krize 2009. godine, građanima koji bi dolazili po kredit, a nisu imali uslova za to, Baskijera bi “dodavao” novac sa drugih računa, kako bi mogli da dobiju kredit. 

Zahvalni klijenti bi se saglasili da otplate novac što su prije mogli, ali neki to nisu činili, zbog čega je Baskijera i otkriven.

 

(Global CIR/Agencije)

 

Komentiraj