NAPETA SITUACIJA U RS-u! ‘Pravda za Davida’ skup visokog rizika: Ka centru Banje Luke krenuli transporteri iz Zalužana, policija RS-a s dugim cijevima “češlja” vozila na međuentitetskim linijama

Prema fotografijama koje su neki Banjalučani postavili na društvenim mrežama, iz policijskog Centra za obuku u Zalužanima, ka centru grada su krenuli oklopni policijski transporteri. Uoči početka protesta “Pravda za Davida” u Banjoj Luci je primjetno pojačano prisustvo policije. Početak skupa zakazana je za 18 sati.

Gradska uprava Banja Luka donijela je naredbu o privremenoj zabrani rada ugostiteljskih objekata, te točenja alkoholnih pića tokom trajanja skupa. Brojnim lokalima u centru grada zabranjen je rad do 22 sata.

MUP RS saopćio je ranije da okupljanje “Pravda za Davida” nije prijavljeno policiji u skladu sa Zakonom o javnom okupljanju RS.

Tvrde i da raspolažu informacijama da se organizuje dolazak “određenih grupa lica u Banju Luku sa ciljem da izazovu incidente”, a koji bi, objašnjavaju, podrazumijevali narušavanje javnog reda i mira, međusobne fizičke sukobe i sukobe s policijom.

– S obzirom na navedeno, biće povećano prisustvo policijskih službenika na ulicama, koji će vršiti pojačane kontrole lica i vozila. Apelujemo na sve građane za razumijevanje i strpljenje i da sarađuju sa policijom – saopćeno je iz MUP-a RS.

Policija sprječava građane da dođu na skup

Policija RS-a, koja je postavila više kontrolnih punktova, naročito na entitetskim linijama i oko Banje Luke, ne dopušta prolaz autobusima s građanima koji su krenuli na skup “Pravda za Davida”.

Informaciju je na Facebook grupi “Pravda za Davida” objavila Suzana Radanović, Davidova majka.

– Javljaju nam se ljudi koji su krenuli prema Banjoj Luci da ih policija sprečava da dođu na skup “Pravda za Davida”.  Molim vas, slikajte i šaljite u grupu, da se vidi, da se zna! – napisala je Davidova majka.

Banjalučki novinar Slobodan Vasković objavio je videosnimak iz Bosanskog Novog, čijim građanima je onemogućeno da nastave kretanje autobusima, a kako navodi, slična situacija je i u Prijedoru.

Građani su, nakon što im policija nije dopustila da nastave kretanje autobusima, pješke krenuli prema Banjoj Luci.

Policija RS-a s dugim cijevima “češlja” vozila na međuentitetskim linijama

Građane je danas uznemirilo prisustvo većeg broja pripadnika MUP-a RS-a, koji naoružani dugim cijevima kontrolišu vozila, posebno autobuse, za koje se sumnja da prevoze učesnike večerašnjeg skupa “Pravda za Davida” u Banjoj Luci.

Policija Republike Srpske naoružana dugim cijevima postavila je punktove na više lokacija, uglavnom uz međuentitetsku liniju razgraničenja, potvrđeno je Faktoru iz izvora bliskih MUP-u RS-a.

Kako nam je rečeno, punktovi su postavljeni jer je sigurnost podignuta na viši nivo zbog večerašnjih skupova u Banjoj Luci.

Pojačano prisustvo policije primijećeno je u Doboju, Tesliću, Staroj Topoli na putu Bosanska Gradiška – Banja Luka, na Dabracu, u Koprivni iz pravca Sanskog Mosta, u Razboju, Čađavici…

Iz PU Doboj nam je potvrđeno da su policijski punktovi postavljeni u dobojskim naseljima Poljice i Vila, te u Tesliću.

Pojačano prisustvo policije građani su primijetili i u Sarajevu, na pravcu Lukavica – Vraca, gdje su, kako su nam javili građani, policajci raspoređeni na svakih 100-injak metara.

 

(Global CIR/Agencije)

 

Komentiraj