‘NESTAO’ TOKOM POSJETE SAUDIJSKOM KONZULATU U ISTANBULU: Prazna stranica ‘Washington posta’ zbog nestalog novinara

Američki list “Washington post” objavio je u svom današnjem izdanju praznu stranicu kao znak solidarnosti sa svojim saudijskim novinarem Jamalom Khashoggijem, koji je nestao tokom posjete saudijskom Konzulatu u Istanbulu.

Vjerenica nestalog novinara Hattis izjavila je za AP da je Khashoggi u utorak, 2. oktobra, otišao u Konzulat kako bi dobio dokumente koji su mu potrebni za vjenčanje sljedeće sedmice, ali da nakon toga nije izašao iz zgrade.

Saudijski novinar poznat je po kritikovanju saudijskog prijestolonasljednika u kolumnama koje piše za američki list.

Ekstremno smo uznemireni time što nemamo kontakt sa Jamalom otkako je posljednji put viđen prilikom posjete Konzulatu Saudijske Arabije. Do sada nismo uspjeli da stupimo u kontakt s njim. O svemu smo obavijestili turske i saudijske zvaničnike”, navodi se u posebnom članku “Washington posta”.

Saudijska Arabija negirala je da je Khashoggi uhapšen, tvrdeći da je novinar izašao iz zgrade Konzulata nedugo nakon što je zatražio dokumente u vezi sa bračnim statusom. Vlasti Saudijske Arabije saopštile su da pomno prate bilo kakve izvještaje u vezi sa bezbjednošću saudijskih državljana i da će nastaviti da ih prate.

Međutim, turski zvaničnici vjeruju da je novinar zatvoren u Konzulatu. Grupe za slobodu medija, kao što su Reporteri bez granica i Komisija za zaštitu novinara, izrazile su zabrinutost za Khashoggijevu bezbjednost.

Khashoggi već nekoliko godina živi u SAD-u, a posao glavnog urednika u saudijskim novinama “El vatan” izgubio je 2003. godine, nakon što je kritički pisao o Saudijskoj Arabiji.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj