POTREBNA NAM JE VELIKA POBJEDA, JER NAM SLIJEDI VELIKA BORBA: SDA održala završni predizborni skup u Zetri!

Stranka demokratske akcije (SDA) večeras je u sarajevskoj Zetri održala završni predizborni skup uoči Općih izbora 7. oktobra.  Članovima i simpatizerima stranke obratili  su se Bakir Izetbegović, predsjednik SDA i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Šefik Džaferović, kandidat SDA za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda i Ramiz Salkić, kandidat za potpredsjednika bh. entiteta Republika Srpska. Nosioci lista SDA za sve nivoe vlasti također su  predstavljeni na večerašnjem skupu.

Mi se nećemo umoriti

Kandidat SDA za člana Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je poručio da za dva dana slijedi velika pobjeda SDA i njegova pobjeda za člana Predsjedništva BiH.

– Obišao sam cijelu BiH. Obišao sam i onaj dio u kojem ne mogu za mene glasati. Naš narod živi u cijeloj BiH. Moj narod su svi ljudi koji vole i poštuju državu BiH – kazao je Džaferović.

Pomoć povratnicima je, dodao je, prioritet SDA, a njihova ravnopravnost na svakom pedlju države je od vitalnog interesa. Podsjetio je da su u proteklom mandatu ostvareni veliki pomaci.

– Deblokirali smo evropski i NATO put te pokrenuli ekonomske reforme. Imali smo u tome snažne opstrukcije. Gospodine Dodik, nikada nećeš otcijepiti ni pedalj BiH. Pozivam te da poštuješ prava Bošnjaka u entitetu RS jer jedino tako možeš da sačuvaš entitet RS. Gospodine Čoviću, Bošnjaci i Hrvati žive zajedno u cijeloj BiH. Ne traži dodatne etničke podjele. To se ne isplati i nije u interesu hrvatskog naroda – poručio je Džaferović.

– Ovo je jedna dobra, lijepa, bogata zemlja. Ovo je zemlja čiji je put reintegracija, integracija u EU. Ovo je zemlja koja ne može da trpi dominaciju, diskriminaciju, segregaciju i nikakve dodatne podjele – kazao je Džaferović.

Silama koje nasrću na BiH je poslao poruku koju je davno izrekao rahmetli Alija Izetbegović.

– Oni će se umoriti. Mi se nećemo umoriti – kazao je Džaferović.

BiH se zazelenila, slijedi pobjeda

– Ovih dana se BiH zazelenila. To svjedoči da slijedi pobjeda. Božijom voljom i izborom našeg naroda. Ali ne bilo kakva pobjeda. Potrebna nam je velika pobjeda jer nam slijedi velika borba – poručio je Izetbegović.

Podsjetio je na procese kojima je SDA upravljala u posljednjim decenijama, ali i u posljednjem mandatu. U tom je kontekstu spomenuo opstrukcije sa kojima se vlast predvođena SDA suočavala u tom periodu.

– U želji da nanesu štetu SDA, nanosili su štetu BiH. Ogriješili su se o svoju zemlju i svoj narod. Uzeli su nam tri godine života i napretka. Svi su to radili. I pozicija i opozicija. Svi, osim SDA. Ali nisu uspjeli – kazao je Izetbegović.

Izetbegović je podsjetio da su ga nazivali ratnim huškačem jer je pomagao jačanje namjenske industrije.

– Srbija i Hrvatske troše milijarde eura, a nama bi da zabrane proizvodnju puški. Proizvodit ćemo mi sve što nam treba. Sedmog oktobra izađite na izbore. Zaokružite SDA i njene kandidate, a prije svega našeg Šefika Džaferovića – poručio je Izetbegović.

Zahvalio se i čestitao supruzi Sebiji Izetbegović na uspjesima postignutim u proteklom mandatu na KCUS-u. Sve žene je pozvao da se aktivnije uključe u političko djelovanje te da glasaju na predstojećim Općim izborima.

– Suviše je onih koji destabiliziraju, koji koče, koji zaustavljaju izgradnju i koji svojim sebičnim ponašanjem tjeraju mlade iz BiH. Prepoznajte kočničare. Kaznite ih. Ne dajte im vlast. Ojačajte lidersku stranku, SDA – izjavio je predsjednik SDA.

Ubrzat ćemo reforme, ojačati ekonomiju

Podsjetio je da je na prošlim izborima tražio 300.000 glasova za 100.000 radnih mjesta u deset godina te da je to obećanje ispunjavano duplo brže u proteklom periodu.

– Moramo ovaj put povisiti ulog. Tražim od glasača 350.000 glasova i garantujem vam da ćemo napraviti napredak kakav do sada nije viđen u BiH. Ubrzat ćemo reforme, ojačati ekonomiju, od BiH napraviti najveće gradilište u regionu. Svake godine ćemo kreirati 20.000 novih radnih mjesta u realnom sektoru – poručio je Izetbegović.

Odgovorio je i na prozivke predsjednika SDP-a Nermina Nikšića i optužbe da snosi odgovornost za neuspjeh zahtjeva za reviziju presude u predmetu BiH protiv Srbije te mu je postavio dva pitanja.

– Nek odgovori sutra, ja ću mu platiti penale i kazne. Prvo, Nermine, zašto ste ti i SDP zaštitili kladioničarski lobi? Šta si, Nermine, dobili zauzvrat? Drugo pitanje. Zašto si se prije pola godine tajno, mimo očiju javnosti, u Banjoj Luci sreo sa Miloradom Dodikom? Šta ti je obećao? – pitao je Izetbegović.

Miloradu Dodiku je poručio da ne vodi narod u sukobe te je spomenuo njegov odnos prema osuđenom ratnom zločincu Radovanu Karadžiću, koji danas trune u ćeliji u Hagu.

– U njoj televizija, wc šolja i odlikovanje koje mu je poslao Milorad Dodik – dodao je.

Za Fahrudina Radončića je rekao da je izdao predsjednika Aliju Izetbegovića, kojeg je hvalio, a zatim izdao.

Prošle godine je rahmetli Aliju optužio da je htio podijeliti BiH i da je bošnjačka mafija kriva za početak rata. Tada je dobio čestitku Krajišnika, Dodika, Plavšićke i pametnom dosta. On ponižava Bošnjake, njihovu pamet, njihovu memoriju. Misli se poigravati sa ovim narodom. Izdao je Bosnu i Bošnjake. To se ne prašta. Nikada nije došao u Potočare, Kovače, nikada nije prešao džamijski prag, a hoće da predstavlja Bošnjake. Ne može – poručio je Izetbegović.

Bošnjake će, dodao je, predstavljati čovjek koji u sebi nosi ono najbolje od naroda kojem pripada, čovjek koji nosi zasluge za izgradnju državnih institucija, a to je Šefik Džaferović.

– Iza Šefika stoji najjača, najorganizovanija i najodlučnija stranka u BiH, SDA. Šefik Džaferović, SDA, snaga naroda i, uz Božiju pomoć, velika pobjeda – kazao je Izetbegović.

U završnici skupa su svi kandidati SDA, predvođeni predsjednikom te stranke Bakirom Izetbegovićem i kandidatom za Predsjedništvo BiH Šefikom Džaferovićem, pozdravili hiljade prisutnih simpatizera te stranke, koji su odgovorili ovacijama i visoko podignutim zastavama.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj