DŽAFEROVIĆ I KOMŠIĆ ULAZE U PREDSJEDNIŠTVO BiH! Održane press konferencije stranačkih štabova

SDA je na press konferenciji objavila kako je Šefik Džaferović pobjednik u izboru za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda. 

-SDA je iznijela briljantnu pobjedu, čestitam gospodinu Džaferoviću, koji je pobijedio u svim kantonima izuzev Tuzlanskog kantona. Ramiz Salkić je pobjednik za potpredsjednika RS-a, istakao je Izetbegović.

Na pitanje novinara o izboru Komšića u Predsjedništvo BiH i reakciju Dragana Čovića Izetbegović je kazao kako će se u BiH raditi po Ustavu, a ne po Čovićevim željama.

Na osnovu 479.208 do sada prebrojanih glasova za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda kandidat SDA Šefik Džaferović je u vodstvu sa 185.847 osvojenih glasova, odnosno 38,8 posto od ukupnog broja prebrojanih glasova.

Na drugom mjestu je kandidat SDP-a Denis Bećirović, koji je do sada sakupio 160.778 glasova, odnosno 33,6 posto osvojenih glasova, dok je Fahrudin Radončić dobio 61.420 glasova, odnosno 12,8 posto od ukupnog broja do sada prebrojanih glasova.

Za Mirsada Hadžikadića je 42.536 birača, za Senada Šepića 23.202, a za Amera Jerlagića 5.425 birača. Do sada je prebrojano 78,89 posto od ukupnog broja glasova.

Komšić ispred Čovića

U utrci za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda vodi Željko Komšić sa 180.709 osvojenih glasova, dok je Dragan Čović prikupio 52.981 glasova. Diana Zelenika je prikupila 8.785 glasova, a Boriša Falatar 10.686 glasova.

– Čestitam svim kandidatima na ostvarenom rezultatu. Moja poruka građanima je ista kao i ona iz 2006. i 2010. godine. Ja sam tu da služim građanima i da svima stojim na raspolaganju. Bez obzira da li ste glasali za mene ili protiv mene. Moja poruka ljudima Hrvatima u zapadnoj Hercegovini i srednjoj Bosni je da je naš ustavni sistem takav da mi je omogućio da budem ovdje. Nemate razloga za strah i brigu. Vaš sam predsjednik, bez obzira da li ste glasali za mene ili protiv mene – poručio je Komšić.

Dodao je da očekuje rezultate slične onim iz 2014. godine.

– Ne želimo ulaziti u neke matematičke koalicije, nego nas interesuje konkretni koraci koji će dovesti do boljitka svih građana BiH – rekao je Komšić.

Iz HDZ-a se javio Dragan Čović koji je faktički potvrdio izbor Komšića, naglašavajući da su Bošnjaci izabrali dva člana Predsjedništva BiH.

SDA-u najveći broj glasova za Parlament BiH

Stranka demokratske akcije, pored kandidata za Predsjedništvo BiH, osvojila je najveći broj glasova i za Parlament BiH, pokazala je web aplikacija ove stranke putem koje se ažuriraju i objavljuju najnoviji rezultati današnjeg glasanja.

Prema do sada pristiglim podacima, SDA je, kada je u pitanju Parlament BiH, osvojila 39,3 posto glasova. Iza SDA slijede SDP sa 17,4 posto glasova, DF sa 8,7 posto glasova, SBB 7,6 posto, HDZ 7,2.

Asim Sarajlić, šef izbornog štaba kazao je da je optimističan i da vjeruje da će SDA ostati u vodstvu i kada je u pitanju Predsjedništvo BiH ali i federalni i državni Parlament.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj