OPĆI IZBORI 2018! Otvorena biračka mjesta u BiH

U Bosni i Hercegovini su jutros u sedam sati otvorena biračka mjesta za Opće izbore na kojima pravo glasa ima 3.352.933 građana.

Biraju se tri člana Predsjedništva Bosni i Hercegovini, poslanici za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH (42 i to 28 iz FBiH, 14 iz Republike Srpske), Predstavnički dom Federalnog parlamenta (98) te Narodnu skupštinu RS-a (83), predsjednik i dva potpredsjednika RS-a te poslanici u 10 kantonalnih skupština. Na izborima će biti izabrano 518 nosioca mandata.

Ove godine prijavljeno je 128 političkih subjekata, 58 stranke, 36 koalicija te 34 nezavisna kandidata.

Centralna izborna komisija BiH ranije je pozvala političke stranke, kandidate i pristalice političkih stranaka, koalicija, kao i nezavisne kandidate i njihove pristalice, te zaposlene ili na drugi način angažirane u izbornoj administraciji da se uzdrže od izjava koje dižu tenzije, da vode fer izbornu kampanju.

CIK je također pozvao i predstavnike medija i birače da daju svoj doprinos da kampanja i cijeli izborni proces protekne u demokratskom okruženju.

Ovogodišnji izbori koštat će 8,5 miliona KM, od čega će blizu 4,7 miliona biti utrošeno za naknade članovima biračkih odbora, blizu 1,2 miliona za štampanje, pakiranje i distribuciju glasačkog materijala te 650.000 za poštanske usluge slanja listića glasačima koji glasaju putem pošte

 

(Global CIR/Agencije)

  1. […] OPĆI IZBORI 2018! Otvorena biračka mjesta u BiH […]

Komentiraj