DOK MU SUPRUZI PRIJETI ZATVORSKA KAZNA ZBOG FINANSIJSKE PREVARE! Netanyahu najavio nove napade na Gazu!

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu potvrdio je pred članovima svog kabineta da je vojska spremila operaciju u Gazi, ukoliko u toj regiji ne dođe do poboljšanja ‘humanitarne situacije’, u isto vrijeme kada je na sudu u Jerusalemu počelo  suđenje  njegovoj supruzi Sari Netanyahu, optuženoj za prevaru i iznevjeru povjerenja.

Izraelska televizija Kanal 2 javlja kako je Netanyahu poručio da humanitarna kriza u Gazi predstavlja prijetnju po Izrael i da su njegove snage pripremile vojnu operaciju za slučaj da kriza uskoro ne bude okončana.

“Smirivanje nemira u Gazi je za nas poželjna situacija. Međutim, nismo sigurni da će se to dogoditi. Zato se spremamo u vojnom smislu. Nisu ovo puke riječi”, kazao je Netanyahu.

Izraelski premijer je tokom prošlotjednog sastanka s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel optužio palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa da prekidom slanja novca želi u Gazi izazvati opći kaos, a u konačnici i rast tenzija na granicama.

Gaza je već 11 godina pod opsadom Izraela i humanitarna kriza u toj regiji ogleda se u velikoj nezaposlenosti, nedostatku vode, struje, lijekova, kao i u devastiranoj infrastrukturi, podsjeća Anadolija.

Izraelske snage su u tom razdoblju u tri navrata izvele žestoke napade na Gazu, a posljednji se dogodio 2014. godine. Tokom 51-dnevnih napada u Gazi je ubijeno 2.158, a ranjeno više od 11.000 ljudi. Infrastruktura je u većoj mjeri devastirana.

Počelo suđenje Sari Netanyahu

Nove Netanyahuove prijetnje pojedini izraelski mediji su prokomentirali kao skretanje pažnje sa korupcijskog skandala u okviru kojeg je i sam saslušavan više od 10 puta, a njegova supruga se čak našla na optuženičkoj klupi. Sara Netanyahu optužena je za prevaru i iznevjeru povjerenja.

U optužnici se navodi da je ona od 2010. do 2013. godine naređivala zaposlenima u rezidenciji premijera da poručuju jela iz restorana po ukupnoj cijeni od oko 100.000 dolara, što je kršenje propisa na osnovu kojih je to zabranjeno dok u rezidenciji radi kuhar.

Istraga je pokazala da je Netanyahuova supruga znala za tu zabranu i da je naredila zaposlenima da sakriju činjenicu da je kuhar zaposlen, pa je u opisu njegovog posla stajalo da je čistač.

Zajedno sa suđenjem Sari Netanyahu, sudi se i zamjeniku generalnog direktora premijerovog kabineta Ezri Saidofu, koji je rekao računovođama da u rezidenciji nema kuhara i dao instrukcije jednoj od Netanyahuovih sekretarica da to tako predstavlja.

On je optužen da je prihvatio zahtjeve Netanyahuove supruge da zaposli vrhunske kuhare da pripremaju jela za privatne goste, falsificirajći datume i broj gostiju kako bi izgledalo da se pravila ne krše.

Maksimalna kazna za iznevjeru povjerenja je tri godine, a za prevaru u otežavajućim okolnostima pet godina zatvora. Sudovi su, međutim, skloni izricati blaže kazne, pa tužioci vjeruju da će Netanyahuova supruga biti osuđena na društveno koristan rad. Ona se sumnjiči i da je primala mito zajedno sa svojim suprugom u jednom drugom slučaju korupcije.

Njeni advokati su rekli da je ovo prvi slučaj da je supruga lidera optužena za “makarone i hranu za ponijeti” i da je slučaj zasnovan na nelegalnoj proceduri u kojoj nema suštine.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj