POZNATI MUZIČARI PISALI THERESI MAY: Brexit tjera kulturu u zatvor

Nekoliko desetina poznatih muzičara, među kojima Sting i Ed Širan, uputilo je otvoreno pismo britanskoj premijerki Terezi Mej u kome je izražena zabrinutost da će istupanje Velike Britanije iz članstva u Evropskoj uniji odvesti kulturu u neku vrstu zatvora, dodajući da će biti pogođena i muzička industrija.

Sting i Ed Å iran Terezi Mej: Brexit tjera kulturu u zatvor

Tekst objavljen u nedjeljnom izdanju lista Observer inicirao je irski muzičar Bob Geldof, koji je pristalica ostanka Velike Britanije u EU. Među potpisnicima se nalaze dirigent Sajmon Retl, bubnjar grupe “Kvin” Rodžer Tejlor, kao i američki pjevač Pol Sajmon.

“Brexit će uticati na sve sektore muzičke industrije – turneje, prodaju albuma i autorska prava”, navodi se u tekstu i dodaje da se posljedice Brexita koji stupa na snagu 29. marta 2019. već mogu osjetiti.

Muzičari su naveli da je funta pala, što je dovelo do povećanja cijena kupovine ili iznajmljivanja opreme, studija, ali i smanjenja plata, a to znači manji odlazak u pabove ili koncerte. Geldof se založio za organizovanje novog referenduma o Brexitu.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj