NESVAKIDAŠNJI JAVNI POZIV: Za funkciju ministra u vladi Iraka apliciralo 36.000 ljudi

Za funkciju ministra u novoj vladi Iraka apliciralo je 36.000 ljudi, a među njima je 15 posto žena, javljaju agencije.

Slikovni rezultat za iraq parliament

Javni poziv

Novoizabrani predsjednik Iraka Behram Salih za mandatara za sastav nove iračke vlade imenovao je šiitskog političara Adila Abdul-Mehdija koji je tokom karijere zastupao različite političke pravce, a predstavlja se kao nezavisni pojedinac na političkoj sceni. Abdul-Mehdi već radi na sastavljanju kabineta, a u ponedjeljak je objavio javni poziv svim građanima da na službenoj internet stranici apliciraju za funkciju ministra u njegovoj vladi.

“Visoke pozicije u vladi, uključujući i ministarska mjesta otvorene su za sve žene i muškarce, državljane Iraka koji ispunjavaju osnovne ustavne preduvjete za obnašanje javnih funkcija“, poručio je Abdul-Mehdi u nesvakidašnjem konkursu koji je jedan od prvih koraka u njegovoj namjeri da pomiri dvije rivalske šiitske grupe koje istodobno tvrde da imaju većinu u parlamentu.

Za tri dana za funkcije premijera u vladi prijavilo se 36.000 osoba, a iz mandatarovog ureda je saopćeno da će razmatrano biti 9.317 prijava koje ispunjavaju preliminarne uvjete.

U saopćenju se navodi kako je 97 posto aplikanata navelo da nije član niti jedna iračke partije, a da je 23 posto kandidata s visokom stručnom spremom.

Uživa ugled i u SAD-u i u Iranu

Abdul-Mehdi je 76-godišnji iskusni političar i jedan od rijetkih koji uživa ugled i u SAD-u i u Iranu. Irački mediji javljaju da njegovo postavljanje za mandatara podržava i utjecajni šiitski klerik, ajatolah Ali Al-Sistani.

Rođen je u buržujskoj šiitskoj porodici kao sin državnog ministra u periodu Kraljevine. U Bagdadu je studirao ekonomiju, a postdiplomske studije pohađao je u Francuskoj. Govori arapski, engleski i francuski jezik.

Političku karijeru je počeo u partiji Baas, a zbog progresivnih stavova je neko vrijeme proveo i u pritvoru. Ti izazovi su ga udaljili od arapskog nacionalizma, a i Francuskoj se pridružio maoističko-komunističkim strujama. Nakon revolucije u Iranu, Abdul-Mehdi se priklonio političkom pravcu u čijem fokusu je islam.

Riječ je o političaru koji se od 80-ih godina nalazi na važnim pozicijama u Vrhovnom islamskom vijeću Iraka, ali u Irak se iz Francuske vratio tek 2003. godine, nakon američke okupacije te zemlje.

Odmah po dolasku u Bagdad je postao član privremene vlade kao ministar finansija u vladi premijera Iyada Allavija. Godinu kasnije imenovan je i za zamjenika predsjednika Iraka Jalala Talabanija.

I u odlazećoj vladi premijera Al-Abadija je Abdul-Mehdi obnašao funkciju premijera za naftu, što je najvažniji resor u toj zemlji.

Abdul-Mehdi je sa većine funkcija odstupio samovoljno, a u javnosti je poznat po izjavi da u džepu uvijek nosi spreman tekst ostavke na kojoj god funkciji da se nalazi.

Analitičari tvrde da je ključno pitanje da li Abdul-Mehdi može ostati cijeli četverogodišnji mandat na poziciji šefa vlade.

Shodno Ustavu Iraka, Abdul-Mehdi u narednih 30 dana treba formirati novu vladu te zemlje. Ta funkcija pripada šiitskim političarima na osnovu sporazuma iz 2003. godine koji također nalaže da predsjednik države dolazi iz kurdskih, a šef parlamenta iz sunitskih političkih redova.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj