‘ONI MISLE DA SU AMERIKANCI GLUPI’: Tramp tvrdi da može još više naštetiti kineskoj trgovini

Američki predsjednik Donald Trump upozorio je u četvrtak da mnogo toga još može učiniti čime će naštetiti kineskom gospodarstvu pokazavši tako da ne odustaje od trgovinskog rata s Pekingom.

Unatoč zaoštrenoj retorici, Trump i njegovi kineski kolega Xi Jinping planiraju sastati se na summitu G20 u Argentini krajem studenoga, piše u četvrtak The Wall Street Journal, pozivajući se na dužnosnike obiju zemalja.

Kina se nada da bi sastanak pomogao ublažiti napetosti u trgovinskim odnosima dviju zemalja, a Trumpov savjetnik za gospodarstvo Larry Kudlow rekao je da se o sastanku još razgovara. Trump je u rujnu nametnuo carine na uvoz iz Kine od gotovo 200 milijarda dolara i zaprijetio novima bude li Kina na njih odgovorila.

‘Moraju sjesti za stol’

Kina je odgovorila vlastitim carinama na oko 60 milijarda dolara uvoza iz Sjedinjenih Država. Carine su “imale velik učinak”, rekao je Trump za Fox News. “Njihovo je gospodarstvo znatno oslabilo, a imam još mnogo toga što želim učiniti”, rekao je američki predsjednik pa objasnio “Ja to ne želim, ali moraju oni sjesti za stol”.

Kinezi žele pregovarati, otkrio je Trump i ocijenio da oni nisu spremni, pa im je to i rekao. Krivnju za takve trgovinske odnose s Kinom pripisao je bivšim američkim predsjednicima koji su dopuštali Kini nepoštenu trgovinsku praksu. A ja sam Pekingu rekao “Gotovo je s tim”.

Misle da su Amerikanci glupi

“Predobro su i predugo živjeli i iskreno govoreći, čini mi se da misle da su Amerikanci glupi. Amerikanci nisu glup narod. Vodili su nas loši ljudi u trgovini”, rekao je Trump u emisiji “Fox&Friends”.

Zbog trgovinskog rata Međunarodni monetarni fond u utorak je smanjio prognoze svjetskog gospodarskog rasta za 2018. i 2019.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj