(VIDEO) POKLON IZ SAD-a: Hrvatski specijalci koristit će dva nova i moćna ‘Black Hawka’

U vojarni na Plesu u petak su predstavljeni višenamjenski helikopteri Black Hawk tipa UH-60 M, koje Vlada Sjedinjenih Američkih država donira Republici Hrvatskoj. Donacija je vrijedna oko 55 milijuna dolara, a uključuje dva potpuno nova višenamjenska helikoptera Black Hawk UH-60M posljednje generacije, uključujući isporuku zemaljske opreme i pričuvanih dijelova, te obuku letačkog i tehničkog osoblja.

Riječ je o najnovijoj inačici tog tipa helikoptera proizvođača Lockheed Martin, a opremljen je najmodernijim komunikacijskim, navigacijskim i senzornim sustavima, koji posadi zrakoplova omogućavaju vrhunsku situacijsku svjesnost tijekom provedbe zadaća. Ovi helikopteri koriste se u sastavu Oružanih snaga SAD-a i u 28 zemalja za različite zadaće, a tijekom svih godina uporabe dokazali su se kao pouzdani, sigurni i ekonomični helikopteri.

Isporuka helikoptera očekuje se tijekom 2020./2021. godine, čemu će prethoditi obuka letačkog i tehničkog osoblja te isporuka opreme i inicijalnog kompleta pričuvnih dijelova.

– Višenamjenski helikopteri Black Hawk čine prekretnicu u razvoju sposobnosti Hrvatske vojske i omogućit će razvoj budućih specijalnih zračnih snaga. Nove helikoptere koristilo bi i Zapovjedništvo specijalnih snaga – stoji u priopćenju MORH-a.

Želim vas pozvati prije početka vježbe ‘Velebit 18 – Združena snaga’, kad ćemo predstaviti jedno novo, jako sredstvo HV-a, misteriozno je rekao prije tjedan dana ministar obrane Damir Krstičević.

Ministar obrane i potpredsjednik Vlade nije otkrio o čemu je riječ, no navodno se radi o dva helikoptera UH-60 Black Hawk. Dva takva helikoptera su već sletjela na Pleso prije nekoliko dana. Oni će poslužiti kako bi u petak ministar Krističević pokazao javnosti o kakvim je helikopterima riječ. Helikoptere bi Hrvatska trebala dobiti 2020. godine, a riječ je o vrijednosti većoj od 50 milijuna dolara.

O nabavi američkog višenamjenskog helikoptera za potrebe hrvatske vojske vode se već dulje pregovori, a oni bi navodno trebali zamijeniti postojeće ruske helikoptere Mi-8.

– Razgovaramo sa SAD-om, našim ključnim partnerom i saveznikom na području obrane, o dva Black Hawk helikoptera za naše specijalne snage – rekao je ministar obrane Krstičević u listopadu protekle godine.

Također, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović je u intervjuu za Večernji list rekla da je donesena odluka o nabavi američkih Black Hawka. Helikopteri koji su sletjeli na Pleso navodno su donirani iz partnerskog programa Excess Defense Articles kroz koji američka vojska partnerskim državama omogućuje nabavu vojne opreme koja njima predstavlja višak ili je bila korištena u operacijama. Upravo kroz taj program nabavljeni su i helikopteri OH-58D Kiowa Warrior.

Ova dva helikoptera su nabavljena za potrebe Zapovjedništva specijalnih snaga (ZSS). Nije poznato o kojem se modelu Black Hawka radi ni kolika je njihova vrijednost. Također, s obzirom na donaciju iz Sjedinjenih Američkih Država, pitanje je koliko će MORH platiti PDV na helikoptere.

 

(Global CIR/24sata.hr)

Komentiraj