HOLANDSKA MINISTRICA ODBRANE: Naša država je u ‘informatičkom ratu’ s Rusijom

Holandska ministrica odbrane Ank Bijleveld ocijenila je u nedjelju da je Holandija u “informatičkom ratu” s Rusijom nakon što je u aprilu spriječila ruski kibernetički napad, objavila je holandska radiotelevizija NPO.

Related image

Kibernetički napad na Organizaciju za zabranu hemijskog oružja

Holandska tajna služba objavila je početkom oktobra da je u aprilu protjerala četvoricu ruskih agenata koji su pripremali kibernetički napad na Organizaciju za zabranu hemijskog oružja u Den Haagu (OPCW). Ruski agenti postavili su vozilo s elektroničkom opremom na parkingu hotela u blizini sjedišta te organizacije kako bi hakirali njezin informatički sistem, po holandskim vlastima.

OPCW je u to vrijeme istraživao trovanje Sergeja Skripala u Velikoj Britaniji za što London okrivljuje rusku vojnoobavještajnu službu GRU, kao i hemijski napad u Dumi u Siriji koji Zapad pripisuje sirijski vladinim snagama koje podržava Moskva.

“Ono što se dogodilo je doista opasno”, ocijenila je Bijleveld u nedjelju ujutro za kanal NPO1. Na pitanje novinara može li se govoriti o “kibernetičkom ratu”, ministrica je odgovorila pozitivno.

‘Rutinsko putovanje’ – tvrdi Moskva

Moskva niječe da je htjela hakirati OPCW i u ponedjeljak je objavila da je protjerivanje četvorice agenata posljedica “nesporazuma”. Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da je bila riječ o “rutinskom putovanju” ne ulazeći u pojedinosti.

“Ljudi se pokušavaju na različite načine miješati u naš svakodnevni život, utjecati na našu demokraciju”, kazala je ministrica. “Ne smijemo biti naivni u tom pogledu i moramo poduzeti mjere”, dodala je. Ministrica je naglasila da je njezino ministarstvo namijenilo veći proračun za kibernetičku sigurnost zbog tih događaja.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj