OSIGURANI ZA NAREDNIH ŠEST MJESECI: Astronauti na MSS imaju dovoljno zaliha

Posada Međunarodne svemirske stanice /MSS/ ima dovoljno goriva, kiseonika, vode i hrane za još najmanje šest mjeseci, izjavio je danas zvaničnik ruskog segmenta stanice Vladimir Solovjov.

Rusija je privremeno suspendovala sva lansiranja sa posadom nakon nedavnog kvara rakete nosača kapsule neposedno nakon polijetanja sa kosmodroma u Kazahstanu.

Rus Aleksej Ovčinjin i Amerikanac Nick Hague obavili su vanredno spuštanje kapsulom “soyuz MS-10” uz pomoć padobrana poslije kvara rakete nosača.

“Ima dovoljno rezervi na MSS. Pretpostavljamo da su dovoljne za narednih pola godine”, rekao je Solovjov, a  prenosi ruska novinska agencija RIA.

Tri astronauta koja su trenutno u MSS trebalo bi da se na Zemlju vrate u decembru, ali bi sada mogli ostati malo duže.

Ruska Agencija za svemirska istraživanja juče je saopštila da planira da nastavi sa pripremama za naredni let u decembru mada će ti planovi zavisiti od rezultata istrage komisije koja tek treba da bude oformljena radi istrage o incindetu.

Ruska novinska agencija Interfaks javila je juče, pozivajući se na svoje izvore, da bi lansiranje moglo biti obavljeno 28. novembra.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj